Hlavní obsah

Objevte zemi barevnější, než je malířská paleta aneb Proč Chorvatsko chytne za srdce

Ať už jste milovníkem šnorchlování, koupání v průzračně čisté vodě, historie, chutné gastronomie, či nezapomenutelných zážitků, Chorvatsko je rájem pro milovníky aktivního cestovního ruchu, odpočinku, přírody a adrenalinu. Podle Alfreda Hitchcocka dokonce patří zdejší západy slunce k těm nejkrásnějším. Vítejte v zemi, která vás chytne za srdce!

Foto: shutterstock.com

Město Dubrovník překypuje kulturou, úctou k tradici, a to i za městskými hradbami

Článek

Chorvatsko patří k nejkrásnějším koutům Evropy. Není divu, že si Češi své cestovatelské sny každoročně plní právě zde. Nespoléhejte na to, že si vás zážitky najdou samy, a nečekejte ani na to, že někdy potom bude více času. Vydejte se objevit zemi, která vám připomene, že každý procestovaný den je tím největším darem, který si můžete dopřát. Zažijte energii na místech, o kterých se v běžném turistickém průvodci možná nedočtete.

Single, v páru i s rodinou

Chorvatská jedinečnost inspirovala celou řadu spisovatelů. Nositel Nobelovy ceny za literaturu G. B. Shaw napsal: „V poslední den stvoření zatoužil Bůh své dílo korunovat a ze slz, hvězd a dechu stvořil Kornaty.“ Kornaty se skládají z 89 neobydlených ostrovů, ostrůvků a útesů s proslulými skalisky. Mezi největší milovníky Kornat jsou zamilované páry, lidé toužící odpočinout si daleko od turistického šílenství i rodiny, pro které je zdejší sluneční labyrint souostroví synonymem pro dokonalou pohodu v nedotčené přírodě.

Ostrovy pokladů. I tak by se dalo pojmenovat více než 1200 chorvatských ostrovů. Nejvyšším ostrovem Jaderského moře je Brač, který je vyhledáván pro své krásné pláže, jako je Zlatni rat v Bolu. Díky větru a vlnám je to oblíbené místo surfařů a kitesurferů. Tvar a délka pláže se zde mění v závislosti na přílivu, odlivu a mořských proudech. Chvíle samoty si můžete naplno vychutnat také při potápění, pro které jsou zde skvělé podmínky, stejně jako při sklence vína při západu slunce.

Tip: Pokud hledáte ráj v malém, pak by vaší pozornosti neměla uniknout Rajská pláž (Rajska plaža) na ostrově Rabu. Čeká zde na vás překrásná písčitá pláž, mělčina a tobogány, které jsou jako stvořené pro rodinnou zábavu.

Foto: Zoran Jelača

Kitesurfing na pláži Zlatni rat na ostrově Brač

Sbalit si můžete ledacos… Odvahu v sobě musíte ale objevit

Toužíte něco zažít, objevit sami sebe nebo si dopřát to, co jste dosud s obdivem sledovali jen na sociálních sítích? Nevažte se na roční období. V Chorvatsku můžete totiž bez ohledu na to, jaké jsou teploty, zažít dobrodružství plnými doušky. Prozkoumat můžete nezaměnitelné přírodní parky, a to pěšky, na koni nebo na kole. Uvolnit adrenalin můžete v říčních kaňonechvápencové krajině na raftech či kajacích. Navíc poznat ptačí perspektivou obzory na Biokovu či vrchu Vidova gora je navždy nezapomenutelným zážitkem.

Tip: Už jste slyšeli o Veliko vrilo, tvarovaném pramenu řeky Cetiny, které je hluboké téměř 115 metrů? Mnozí jej označují za jedno z nejkrásnějších míst v Chorvatsku. Od roku 1972 je chráněnou přírodní hydrologickou památkou. Opravdu z pohledu z výšky připomíná obrovské tyrkysové dračí oko? Tak o tom se už budete muset přesvědčit sami!

Foto: Julien Duval

Veliko vrilo (pramen řeky Cetiny)

Malá země s velkým dědictvím

Galerie, muzea, hudební akce, divadlo, film, tanec, opera, balet, moderní formy umění, design, architektura… Seznam, proč nasát atmosféru kulturního Chorvatska, je opravdu dlouhý. Skutečným unikátem pro milovníky historie je například středověké město Dubrovník. Tahle nadčasová kráska světového formátu na každém kroku překypuje kulturou, úctou k tradici, a to i za městskými hradbami. Dalším turistickým magnetem je Záhřeb, pulzující metropole, pro kterou je typická symbióza přírody s bohatými možnostmi velkoměsta. Projděte se ulicí Ilica, vyjeďte lanovkou do čtvrti Gornji grad a objevte nové chutě na vyhlášené záhřebské promenádě.

Tip: Místo lásky i smutku, moře a kamene? To je historické centrum Zadaru. Zdejší tři tisíce let stará minulost je pečlivě uchována v kostele sv. Donáta, na místním Foru či v Knížecím paláci. Majestátnost tohoto místa pak podtrhují středověké hradby, které jsou pod ochranou organizace UNESCO.

Foto: Julien Duval

Město Dubrovník

Anketa

Kdy je podle vás nejlepší vyrazit na dovolenou?
Dovolenou plánuji vždy s ohledem na školní prázdniny.
18,1 %
Jakékoli dny volna se snažím směřovat mimo hlavní turistickou sezonu.
57,9 %
Každé období v roce má své přednosti. Otázkou tedy není kdy, ale zda už mám sbaleno.
24 %
Celkem hlasovalo 585 čtenářů.
Foto: croatia.hr/cs
Více

Komerční sdělení

Chorvatsko plné života: Nechte se inspirovat

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Novinky.cz.

Výběr článků

Načítám