Hlavní obsah

Vrah běhá mezi námi. Smutný otazník za zmizením majitele drogerie ze Žižkova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitel drogerie Luboš Novák zmizel společně s taškou s miliony korun beze stopy 1. května 2000. Podezřelí z vraždy byli o šest let později zproštěni obžaloby a zdálo se, že případ navždy zůstane neobjasněn. V roce 2014 ale bylo v řece Otavě objeveno tělo zabalené v modré plachtě. Závěrečný díl podcastové minisérie Zloději životů: Na dně se věnuje definitivnímu konci celé kauzy, kterou se zabýval nakonec až Ústavní soud.

Foto: Novinky

Minisérie Zloději životů: Na dně

Článek

Závěr třídílné minisérie poslouchejte zde:

První dva díly si můžete poslechnout v přehrávačích na konci článku.

Když bylo v roce 2014 objeveno v řece Otavě Novákovo tělo, zdálo se, že případ by se mohl po dlouhých letech konečně pohnout. Začal však kolotoč nejrůznějších událostí. „Po nálezu těla jsme si to představovali úplně jinak,“ přiznává Zuzana Kosová, dcera Luboše Nováka.

Tomu, že byl Novák chladnokrevně zavražděn, odpovídá vstřel v zadní části lebky. Času do uplynutí promlčecí doby vraždy je pořád dost, přibližně pět let.

Nabízí se tak obnovit trestní řízení a na základě nových důkazů najít a usvědčit pachatele. Takový návrh podává státní zástupce a musí jej schválit soud, který rozhoduje na základě nových skutečností.

Jenže do hry vstupuje § 279 trestního řádu. Ten doslova říká, kdy obnova trestního řízení není možná. Jedním z takových případů je situace, kdy uplynula lhůta v délce jedné poloviny promlčecí doby trestného činu, o kterém se vedlo trestní stíhání.

Jinými slovy, pokud v tomto případě už podezřelí z vraždy (s promlčecí dobou 20 let) stáli před soudem a byli zproštěni viny, lhůta pro obnovu trestního řízení v jejich neprospěch je 10 let. „Když jsem to zjistila, tak jsem se vyděsila. Z pěti let najednou bylo jen několik měsíců, kdy se musí obnova povolit,“ vypráví Kosová.

Vyjádřila se i soudkyně

Závěrečný díl minisérie Na dně sleduje dění po ztotožnění Novákova těla a předání spisu z Českých Budějovic zpět do Prahy. Autoři podcastu oslovili jak státního zástupce, který návrh podával, soudkyni, která o něm rozhodovala, tak i odborníka na trestní právo.

Proč vražda Luboše Nováka zůstane navždy nepotrestána, jaký má kauza vliv na rodinu zavražděného a jak se stát v tomto případě postavil k pozůstalým? Poslechněte si třetí díl v přehrávači v úvodu článku.

Upozornění: Díly minisérie na sebe navazují, pokud jste neslyšeli první nebo druhý díl a nechcete přijít o začátek celého případu, můžete si poslechnout první dva díly v následujících přehrávačích.

Díl první. Novákovo zmizení a počátek vyšetřování. K soudu míří Novákův synovec a jeho známý. Oba jsou podezřelí z vraždy Nováka.

Díl druhý. V řece Otavě je necelých 14 let po Novákově zmizení objeveno tělo. V zadní části lebky je vstřel. Začíná složitý proces identifikace.

Díl třetí. Proces po ztotožnění těla a konec celé kauzy.

Některá jména v příběhu byla redakcí změněna. Informace v příběhu vychází výhradně ze vzpomínek a názorů jednotlivých aktérů a veřejně dostupných rozhodnutí soudů. Pokud nám chcete ke Zlodějům životů napsat připomínku, komentář, výtku nebo pochvalu, dejte nám vědět na e-mail jakub.stepanek@novinky.cz.

První dvě série a všech 12 dílů podcastu Zloději životů najdete zde.

Krimi podcast podle skutečných událostí. Čeští kriminalisté vzpomínají na případy, které jim i po letech zůstávají v paměti.

Nová série případů z okolí Olomouce vychází od 19. prosince 2023 na serveru Novinky.cz a v podcastových aplikacích.

Všechny díly najdete zde.

Sledujte podcast také na Instagramu a dozvíte se podrobnosti o další chystaných dílech.

Reklama

Výběr článků

Načítám