Hlavní obsah

Rusko se nikdy nesmířilo se samostatností Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od velkého ruského útoku na Ukrajinu uplynuly v sobotu dva roky. Už v roce 2014 ale Rusko anektovalo Krym. Podle ukrajinistky Lenky Víchové však Rusko nikdy neakceptovalo samostatnost Ukrajiny a pokoušelo se ji celou dobu její existence dostat pod svou kontrolu.

Rusko se nikdy nesmířilo se samostatností Ukrajiny, říká ukrajinistka.Video: Novinky

 
Článek

„Už ve dnech vyhlášení nezávislosti Ukrajiny kolem 24 . srpna 1991 mluvčí prezidenta Borise Jelcina prohlásil, že pakliže Ukrajina vyhlásí nezávislost, tak Rusko bude mít právo zpochybňovat hranice,“ připomněla Víchová.

Dodala, že se Rusko neustále snažilo ovládnout Ukrajinu: „Dálo se to celých třicet let, jen válka vypadala jinak – byla to plynová válka, informační válka, ale obrovským signálem byl rok 2003, kdy Rusko začalo budovat hráz k ostrovu Tuzla. Už tehdy ukrajinští politici říkali, že stojí před velkým problémem.“

Rusko tehdy začalo budovat z Tamaňského poloostrova hráz k ostrovu Tuzla v Kerčské úžině a tak ho připojit, i když byl součástí Ukrajiny. Konflikt vyřešila načas smlouva, která uváděla, že Azovské moře a Kerčský průliv jsou vnitřní vody obou zemí. K rozhraničení však nikdy nedošlo.

„Po roce 2008, po vstupu ruských vojsk na území Gruzie, už je vše úplně jasné,“ řekla Víchová k záměrům Ruska s Ukrajinou.

DVA ROKY VÁLKY: Západ má zdroje, Rusové vůli

Zbytečná válka

Zmínila, že rostly obavy Ruska z postupujícího příklonu Ukrajiny k západu. Kolem roku 2004 se mluvilo o dvou Ukrajinách, jedné prozápadní a jedné proruské atd. Ale proces westernizace postupoval od západu na východ a kolem roku 2014 už zasahoval do jižních, centrálních a až východních oblastí. Pro Rusko bylo evidentní, že Ukrajina směřuje na Západ.

Situace se vyhrotila na podzim 2013, když ukrajinský prezident Viktor Janukovyč odstoupil od podpisu asociačních dohod s EU. Ukrajinci začali masově protestovat na Majdanu.

„Putinovi se vymkla z rukou, dostal prezidenta Janukovyče do pasti, když mu slíbil třímiliardový úvěr a velice levný plyn s výměnou za to, že nepodepíše asociační dohodu. To byla jiskra, která vzbudila tu společnost, která řekla ne, my chceme něco úplně jiného,“ řekl zvláštní zmocněnec pro východní partnerství David Stulík.

Připomněl, že se Rusko už na přelomu let 2013 a 2014 připravovalo na zásah: „V lednu 2014 jsem pracoval v Kyjevě a z Doněcku začaly chodit zprávy, že do nedaleké Svjatohirské lávry začalo přijíždět několik stovek ruských turistů. Všichni byli ve věku 20 až 30 let. Uprostřed zimy. Svjatohirská lávra leží kousíček od Doněcku, kde byly koncem ledna 2014 velké proukrajinské demonstrace. Najednou se tam objevili lidé s baseballovými pálkami a začali je rozhánět. Pak se zjistilo, že to byli tito ruští turisté. Rusko se tedy připravovalo na horkou fázi od roku 2013.“

Buď oni, nebo my. Na Ukrajině se vede civilizační válka

Zbytečná válka

Reklama

Výběr článků

Načítám