Hlavní obsah

Buď oni, nebo my. Na Ukrajině se vede civilizační válka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od velkého ruského útoku na Ukrajinu uplynou v sobotu dva roky. Tehdy se poprvé jasně ukázalo, že nejde o válku občanskou, ale o střet mezi dvěma národy. Ukrajinistka Lenka Víchová ve výročním podcastu Novinek Zbytečná válka označila konflikt za civilizační. V tom s ní souhlasil zvláštní zmocněnec pro Východní partnerství David Stulík, podle kterého jde o existenciální konflikt.

Na Ukrajině probíhá civilizační válka s imperiálním RuskemVideo: Novinky

 
Článek

Do vypuknutí zcela jasného konfliktu však mnozí mohli vidět konflikt na Ukrajině jako válku občanskou. „V žádném případě to není občanská válka, je to válka civilizační, válka politického národa Ukrajinců s imperiálním národem ruským,“ vysvětlila Víchová.

„V ukrajinské armádě je strašná spousta etnických Rusů, kteří se ovšem ale cítí jako ukrajinský politický národ. V ruské armádě je strašná spousta nebo spousta ukrajinských jmen. Jsou to jsou to etničtí Ukrajinci. Mimochodem Alexej Navalnyj byl po otci taky Ukrajinec, ale byl to člověk, který byl sžit s ruským impériem, nikoliv s ukrajinským politickým národem,“ dodala.

Zmínila, že to rozhodně není poprvé, kdy se Ukrajinci ocitli na obou stranách fronty: „To, že se ocitli Ukrajinci na obou stranách, je otázka i první i druhé světové války. Na začátku minulého století jsme zažili ruskou fintu, kdy se prohlašovala bolševická vojska za Ukrajince. To všechno Ukrajina zná. Kdybychom znali dějiny východní Evropy lépe, tak bychom prohlédli všechny tyto finty a metody minimálně v roce 2014.“

V tomto pohledu na podstatu války se s ní shodl i diplomat David Stulík: „Asi řeknu něco, co se moc lidem asi nebude líbit, ale to je existenciální konflikt. Konflikt dvou civilizací, dvou hodnotových systémů, které spolu nemohou existovat. Je to buď oni, nebo my, takže Rusko se musí porazit.“

„Není to porážka Putina, je to porážka imperialistického Ruska. Ta podpora, kterou on tam má, je jednoznačná. Nebude-li Putin, bude někdo jiný. Takže je to o tom, porazit systém, který není humánní, který je nenávistný, který nás chce zlikvidovat,“ uvedl.

Rusku nerozumíme, impérium se nemůže demokratizovat

Prvním problémem podle Víchové je to, že dodnes Rusku vlastně nerozumíme. „Je to vidět i v naší reakci na smrt Navalného a na ruskou opozici,“ uvedla Víchová. „Nám se opravdu zdá, že demokratizovat Rusko si přejí i Rusové. Jenomže Rusko v tom vidí obrovský problém, protože demokratizace impéria je vlastně zničením impéria,“ vysvětlila.

Druhým problémem je fakt, že ruská opozice je pořád „imperiální“. „Zatím nevidím nikoho v ruské opozici, v té, kterou my nazýváme liberální, že by se snažil o zničení Ruské federace jako impéria. Je úplně jedno, jak se to impérium nazývá, zda ruským impériem, Sovětským svazem nebo Ruskou federací. Pořád je to impérium a já zatím nevidím v ruské opozici sílu, která o tomto mluví. Oni si nedovedou představit svůj stát bez Gruzie, Arménie, Střední Asie a Ukrajiny,“ uzavřela Víchová.

Zbytečná válka SPECIÁL: Dva roky od ruské invaze

Studio natočené u příležitosti dvou let od ruské invaze na Ukrajinu vyjde na webu Novinky.cz ve čtvrtek 22. října. Hosty pořadu, který moderuje Michael Rozsypal, jsou kromě autora podcastu Zbytečná válka Alexe Švamberka ukrajinistka Lenka Víchová, diplomat a bezpečnostní analytik David Stulík, bezpečnostní analytik Otakar Foltýn a politický geograf Michael Romancov.

Reklama

Výběr článků

Načítám