Hlavní obsah

Prigožin hraje o život, do této situace se dotlačil sám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V noci na sobotu příslušníci soukromé Wagnerovy armády obsadili Rostov na Donu na jihu Ruska a během dne postupovali přes Voroněž na Moskvu. O příčinách a možných důsledcích této vzpoury vedené majitelem wagnerovců Jevgenijem Prigožinem hovořil redaktor Novinek.cz Alex Švamberk s bezpečnostním analytikem Milanem Mikuleckým v podcastu Zbytečná válka.

Zbytečná válka: Vzpoura wagnerovcůVideo: Novinky

 
Článek
  • Prigožin hraje o vše, neposlal rodinu do bezpečí
  • Zinscenvané video z útoku
  • Prigožin sám sebe zahnal do kouta
  • Vzpoura bez podpory dalších silových složek nemá šanci
  • Prigožin je jako ruský vůdce nepřijatelný

„Prigožin hraje o život, nejen o svůj život, ale o všechno. Většinou když někdo v Rusku vyskočí z okna, tak předtím ještě zabije celou rodinu,“ uvedl Mikulecký a zmínil, že jeho matka byla viděna ještě tento týden v Petrohradě, takže „nic nenapovídá, že by dokázal uklidit svoji rodinu do bezpečí“.

Mikulecký se domnívá, že důvodem vzpoury byly snahy ruského vedení začlenit všechny soukromé žoldnéřské skupiny pod armádní velení: „Jednal spíš pod tlakem událostí, Prigožin sám sebe dotlačil do pozice, ze které už neměl moc úniku, a ve finále nedal moc na vybranou ani svým protivníkům, ať už ze strany silových složek, či politiků včetně (prezidenta) Vladimira Putina.“

Mikulecký zpochybnil Prigožinovo tvrzení, že se jeho jednotky daly do pohybu v reakci na útok na tábor wagnerovců: „Nejsem si úplně jistý, že došlo k útoku ze strany ruské armády na základnu wagnerovců. Video vykazuje celou řadu nedostatků, jaké má ruská propaganda. Pokud by někdo chtěl zlikvidovat wagnerovce, tak stačí zlikvidovat Prigožina, není nutné zabíjet řadové vojáky. To nedává smysl. Dává to smysl jen jako záminka pro Prigožina, aby mohl nastartovat.“

Švamberk upozornil, že útok nepůsobí spontánně, ale připraveně, protože byl veden dvěma směry – na Rostov na Donu a na Voroněž a přes ni na Moskvu – a jde o akci několika tisíců mužů.

Mikulecký upozornil, že Jižní vojenský okruh zřejmě selhal, protože v rozporu s nařízeními umožnil wagnerovcům přejít z okupovaného území Ukrajiny do Ruska. Že akci neodhalily tajné služby, považuje však za možné, protože Rusko vede vojenskou operaci a po silnicích se přesouvají velké kolony, wagnerovci se navíc stáhli v rámci rotace na frontě a části skončily kontrakty.

Analytik popírá, že by šlo o občanskou válku, a zmínil, že když Rusko nedokázalo s 250 tisíci vojáky dobýt Ukrajinu, nelze se opájet fantasmagoriemi že „Prigožin to teď rozlouskne s 20 tisíci“.

Mikulecký uvedl, že v tomto boji není komu fandit, osobně však považuje za horší Prigožinův úspěch. Připomněl navíc, že Putin patří do jiné ligy než Prigožin, protože vyvedl Rusko z marasmu jelcinovské bídy a pro většinu Rusů je Prigožin se svou kriminální minulostí a vězeňským argotem nepřijatelný. Zmínil také to, že se naráz začal připomínat Prigožinův židovský původ, a upozornil, že termín o vražedné dýce do zad je stejný jako ten, který používal Hitler, když mluvil o prohrané první světové válce.“

Mikulecký podotkl, že wagnerovci sami nemohou mít šanci, pokud se k nim nepřidají nějaké ruské vojenské jednotky, protože i při nasazení v Sýrii nebo na Ukrajině byli závislí na vzdušné podpoře ruského letectva i na dodávkách ruské munice.

Více si poslechněte v audiopříspěvku.

Chtěl bych, aby už Rusko prosilo na kolenou, řekl ministr Dvořák

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám