Hlavní obsah

Váhání Hradu rozumím, říká k důchodové novele expert ministerstva práce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výtky prezidenta Petra Pavla k novele důchodového systému jsou minimálně v jedné části oprávněné, přiznává ekonom CERGE Institutu Filip Pertold. I když sám působí v expertním týmu ministra práce Mariana Jurečky, dodává, že parametry mimořádné valorizace, které Hrad kritizuje, s jejich týmem úředníci téměř neřešili. Na podrobnosti se ho zeptala hned v prvním díle nového podcastu Novinek Chuťovky moderátorka Eva Mikulecká.

Chuťovky Video: Novinky

 
Článek

Témata dnešního dílu:

  • Penzijní novela a její kritika
  • Odpor prezidenta Petra Pavla
  • Praktické důsledky

Prezident Petr Pavel po dramatickém čekání nakonec v pátek po poledni podepsal penzijní novelu. Přísnější odchod do důchodu a změny ve valorizaci důchodů začnou tedy platit až od 1. října, nikoliv od září, jak vláda avizovala. „Vláda asi nepočítala s tímto odporem, který prezident ukázal,“ poznamenává Pertold.

Názory na novelu se různí. Ze strany prezidenta jsou proti ní hned dvě velké výtky. Jeho ekonomický poradce Vladimír Bezděk řekl, že nový způsob mimořádných valorizací důchodů bude pro stát dražší než ten stávající.

Filip Pertold s tím souhlasí: „Tento fakt vyšel najevo až poměrně pozdě, až s důvodovou zprávou, předtím to nebylo vůbec kvantifikované.“ A jak se může taková chyba podle Filipa Pertolda stát? „Politické rozhodnutí bylo, že nový systém mimořádných valorizací bude kompenzovat plně inflaci, a starý systém kompenzoval jen velkou část inflace. A ten nový systém se vytvořil i po dohodě na tripartitě.“

Politologové: Pavel dal vládě za uši. Komunikace ale byla podivná

Domácí

Nad faktem, že to je celé v rozporu se záměrem vlády konsolidovat veřejné finance, kroutí hlavou i další ekonomové. Filip Pertold k tomu podotkl: „Asi to vládě nevadí, protože teď mimořádná valorizace zřejmě nebude sepnutá značnou dobu.“

Hrad ale novelu zkritizoval i za to, že systém není spravedlivý pro lidi nad 60 let, protože jim nástup do předčasného důchodu ze dne na den oddaluje o 2 roky.

„Rozumím té výtce. Pro mě jsou asi jiné aspekty našeho penzijního systému více nespravedlivé, na to může mít každý subjektivní pohled, ale souhlasím, že nějaká forma nespravedlnosti tam vzniká,“ komentuje ekonom.

Premiér Petr Fiala ještě před prezidentským podpisem prohlásil, že každý měsíc, který novela neplatí, stojí státní kasu miliardy. S tím Pertold úplně nesouhlasí.

„Můj odhad je takový, že vzhledem k tomu, že lidé už počítali, že to od prvního září bude v platnosti, tak naprostá většina, která chtěla vstoupit do předčasného důchodu ve starém režimu, toho využila v srpnu. Těch bylo asi 63 tisíc, což je výrazně víc než normálně,“ říká s tím, že tipuje ztrátu v řádech stovek milionů.

Pertold navíc poznamenává, že je teď zbytečné důchodce strašit s nižší valorizací. Její podmínky totiž nebudou z ekonomického hlediska hned tak splněny.

Fiala k Pavlově nepodpisu změny důchodů: Každý měsíc nás stojí miliardy

Domácí

Chuťovky jsou podcast z politiky, ekonomiky a společnosti. Hosté Evy Mikulecké z řad odborníků glosují svižně a jasně podstatné dění. Krátce a s nadhledem o tématech, ve kterých se už neztratíte.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám