Hlavní obsah

Fiala k Pavlově nepodpisu změny důchodů: Každý měsíc nás stojí miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Každý měsíc, po který vláda neplní plán spojený se změnou důchodů, stojí miliardy korun. V pátek to řekl novinářům premiér Petr Fiala (ODS). Reagoval tím na čtvrteční vyjádření mluvčí prezidenta Markéty Řehákové, která prohlásila, že hlava státu Petr Pavel zatím nepodepíše penzijní novelu. Norma měla platit od pátku, Pavel ji nakonec podepsal, což oznámil v pátek po poledni.

Foto: Stanislava Benešová, Právo

Na snímku Petr Fiala a Marian Jurečka

Článek

„Včera jsem měl s panem prezidentem intenzivní debatu na toto téma. A bavili jsme se i o argumentech, které zaznívaly,“ uvedl v pátek premiér, který se s prezidentem ve čtvrtek večer sešel.

Zdůraznil, že novela má snížit nároky na státní rozpočet do budoucna. „Je důležité, aby to, co jsme navrhli, jsme co nejrychleji naplnili v praxi. Každý měsíc, kdy to neuskutečňujeme, stojí miliardy korun,“ prohlásil Fiala.

Víc téma rozebírat nechtěl. „Už včera jsem řekl do médií, že nebudu komentovat rozhodnutí pana prezidenta, dokud definitivně nepadne,“ dodal.

Anketa

Je pro vás srozumitelný postup prezidenta, který ve čtvrtek vzkázal, že penzijní novelu, která měla platit od pátku, bude buď vetovat, nebo ji podepíše až v následujících dnech?
Ano
20 %
Ne
80 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5699 čtenářů.

Prezidentova mluvčí ve čtvrtek po schůzce Pavla s Fialou uvedla, že prezident zvažuje veto penzijní novely i možný podpis zákona v následujících dnech.

„To znamená, že novela zákona o důchodovém pojištění nebude platit od 1. září tak, jak vláda předpokládala,“ konstatovala Řeháková.

Prezident podle jejích slov bude o svém postupu veřejnost informovat v pátek. „K navrhovaným změnám v důchodech má výhrady,“ zdůraznila mluvčí.

V pátek pak Hrad oznámil, že Pavel normu podepsal.

Záznam: Komentář mluvčí prezidenta Markéty Řehákové po jednání prezidenta Petra Pavla a premiéra Petra FialyVideo: ČTK

Nepodepsal, ale prý možná podepíše. Penzijní novela od pátku platit nebude, oznámila Pavlova mluvčí

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám