Hlavní obsah

Čech navštívil všech 50 států USA. Amerika je drsná a s nikým se nemaže, tvrdí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pestré, kontrastní, ale i rozpolcené a drsné. Tak popisuje Spojené státy americké politolog a historik Martin Nekola, který loni v říjnu završil na Aljašce svou ambiciózní misi navštívit všech 50 států USA. Stal se tak teprve druhým Čechem, který získal členství v takzvaném All Fifty States klubu. Za velkou louži přitom jezdil nejprve pátrat po osudech Čechů, kteří tam emigrovali ještě před první světovou válkou. Co při svém bádání zjistil, si můžete poslechnout v nové epizodě podcastu Slepá mapa.

Slepá mapa - All Fifty States ClubVideo: Novinky

 
Článek

Témata dnešního dílu:

  • Jaká jsou pravidla pro členství v All Fifty States klubu?
  • Lze po navštívení všech 50 států pochopit americkou mentalitu?
  • Co je největší problém současné Ameriky?
  • Čím jsou zajímavé vládní Kapitoly?
  • Které státy jsou nejvhodnější k návštěvě?

Do USA se Nekola poprvé podíval už v roce 1995 jako 12letý kluk. „Od té doby tam jezdím pravidelně. Jsem historik, který se specializuje na Čechy v cizině, zejména na ty ve Spojených státech amerických. O tomhle tématu přednáším, publikuju články, knížky…,“ vysvětluje Nekola.

„Důvodem mých častých cest do USA je výzkum v archivech či knihovnách a potkávání se s českými komunitami. S jistotou tedy mohu říct, že Češi se dostali úplně všude,“ tvrdí politolog a historik. Dodává, že původně sice nezamýšlel zavítat cíleně do všech padesáti amerických států, jak však přibývala navštívená hlavní města a bílá místa na mapě se zaplňovala, začal si pohrávat s myšlenkou, že by se mohl o členství v All Fifty States klubu pokusit.

Sledujte podcast Slepá mapa také na Instagramu, ať vám neutečou další zajímavé informace o chystaných dílech, kvízy či bonusový obsah.

„Hlavní zlom ale přišel během covidu, kdy jsme byli všichni zavření. V televizi tenkrát dávali dokument o nejkrásnějších městech Ameriky, takže jsem u toho potichu plakal a toužil jsem po tom, abych mohl do USA opět jezdit,“ vzpomíná Nekola. A doplňuje: „Když se hranice otevřely, zařadil jsem vyšší stupeň rychlosti. Tuším, že 35 hlavních měst z těch 50 jsem navštívil za posledního dva a půl roku.“

Historikovi však nešlo pouze o to si svůj cíl splnit, chtěl během své mise také poznat americkou mentalitu napříč celou zemí.

„Nejvíc zkušeností mám s New Yorkem, to ale není ta pravá Amerika. Za ní musíte hlouběji do vnitrozemí. Jelikož jsem vystudovaný politolog, zajímal mě i tamní volební systém a zároveň jsem nedokázal pochopit, proč tam neustále volí dvě hlavní velké strany, které jsou dlouhodobě v krizi.“

Foto: David Ryneš, Novinky

Posledním státem, který Nekola navštívil, byla loni v říjnu Aljaška.

Touha po hlubším vhledu do americké mentality vedla Nekolu mimo jiné k tomu, že začal ve velkém přednášet na univerzitách a ve volných chvílích pak chodil mezi místní, aby pochopil, čím která komunita žije. „Otevřelo mi to oči, protože jsem zjistil, že Evropa nebo zbytek světa jsou pro většinu Američanů nezajímavé a nedůležité téma,“ konstatuje politolog a dodává, že člověku to zodpoví řadu otázek. „Zároveň si ale Američany už nedovoluji soudit, protože je v lecčem více chápu.“

Nekola by návštěvu USA doporučil všem, už jen kvůli zkušenostem z úplně odlišného prostředí, než je to evropské. „Je to země, která se s vámi nemaže. Pokud tam chcete uspět, musíte hodně pracovat, mít ostré lokty a zároveň nikdy neztrácet naději, protože neúspěchů přijde celá řada,“ konstatuje Nekola.

Dýchat tamní vzduch

Pravidla All Fifty States klubu pro procestování všech 50 států nejsou nijak rigidní, spíše naopak. Cestovatelé v podstatě mohou pouze vstoupit na půdu jednotlivých států nebo dýchat tamní vzduch. „Pro mě je to taková sranda,“ konstatuje Nekola s tím, že členství nevnímá nijak prestižně, jde podle něj spíše o zajímavost.

Řada členů si nestanoví pouze navštívení všech 50 států, ale i další milníky. V přehledu lze vidět nejrůznější příběhy - někdo stihl misi splnit v rekordně krátkém čase, jiný se pochlubil tím, že ve všech padesáti státech kouřil marihuanu. Nekola se zaměřil na Kapitoly, tedy vládní budovy jednotlivých států, do kterých měl stejně namířeno kvůli bádání v archivech. Zajímala ho i jejich architektura.

„Většina z nich tedy vypadá jako hlavní washingtonský Kapitol s kopulí a antickými sloupy, akorát v menší verzi. Některé jsou pak takové nevzhledné paneláky, ale i menší domečky. A třeba Kapitol ve Virginii připomíná vyloženě starořímský palác.“

Poslední navštívený Kapitol si Nekola odškrtl loni v říjnu, kdy zavítal do Juneau na Aljašce. V hlavě ale už nosí i nápad na procestování amerických přidružených území, jako je třeba Portoriko či ostrovy Guam a Saipan v Severních Mariánách uprostřed Pacifiku. „To by byla už velká frajeřina,“ usmívá se Čech.

Došly mu země, které mohl navštívit, tak si založil vlastní

Cestování

Proč New York kouká na zbytek Ameriky spatra? Kolik států lze navštívit během jediného dne? Je v USA vše daleko? A na jaké nejzajímavější příběhy krajanů Nekola při svém bádání narazil? Nejen to se dozvíte v kompletním takřka hodinovém rozhovoru; tento článek slouží pouze jako výtah vybraných témat. Na interview se můžete podívat na videu, případně si jej pustit v audiopřehrávači v úvodu článku.

Baví vás cestovatelské příběhy a rozhovory? Chtěli byste si poslechnout povídání s někým konkrétním, kdo má k cestování co říct? Své tipy můžete posílat na adresu michael.svarc@novinky.cz, do předmětu uveďte „Slepá mapa“.

Podcast Slepá mapa pravidelně přináší rozhovory o blízkých i vzdálených koutech naší planety, exotických kulturách, lokálních pamětihodnostech a jedinečných cestovatelských zážitcích. Pusťte si Slepou mapu třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si i naše další podcasty:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám