Hlavní obsah

Došly mu země, které mohl navštívit, tak si založil vlastní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V běžném životě je Američan Randy Williams moderátorem v rádiu. Ve volných chvílích se však mění na sultána Slowjamastánu, zemičky uprostřed kalifornské pouště, kterou si sám založil, když už neměl, kam se vypravit. Nezávislost na USA vyhlásil samozvaný panovník v prosinci před dvěma lety a pro své soukromé království vymyslel i několik bizarních zákonů - třeba zákaz nošení crocsů.

Foto: Profimedia.cz

Williams si svůj mikronárod založil 1. prosince před dvěma lety.

Článek

Williams se celý život pokoušel navštívit všechny státy uznané Organizací spojených národů. Když mu zbývala jedna jediná, rozhodl se koupit drobný pozemek v Kalifornii, který pojmenoval po svém rozhlasovém pořadu Slow Jam - Republika Slowjamastán. „Abych to řekl jednoduše. Došly mi země, tak jsem si založil svou vlastní,“ uvedl rádiový DJ pro CNN.

Dva roky po vyhlášení nezávislosti je ale jasné, že Williamsovi nejde jen o upoutání pozornosti a bizarní výstřelky. Jeho životním cílem nyní je proměnit svou malou zemičku v uznávaný mikronárod; aktuálně se pyšní už více než 500 registrovanými občany, přičemž dalších 4500 na udělení občanství ještě čeká.

„Když zrovna nejsem v rádiu, cestuji do země, o které většina lidí zřejmě neslyšela,“ řekl Williams CNN krátce před tím, než vyrazil do Turkmenistánu, poslední reálné země, která mu na jeho seznamu chyběla. „Jedním z důvodů, proč jsem Slowjamastán založil, bylo, že jsem po navštívení 193 zemích chtěl ještě 194.,“ uvedl moderátor.

Tříletá plavba kolem světa se neuskutečnila. Na řadu přichází tříapůlletá

Cestování

Zvídaví turisté mohou drobnou republiku najít asi dvě a půl hodiny jízdy autem ze San Diega, přivítá je velká cedule, vlajky či stanoviště pro hraniční kontrolu.

Inspirace z cest i domova

Williamse ke stvoření jeho vlastní země inspirovaly jiné mikronárody, s nimiž se během cest setkal, mimo jiné republika Molossia ležící na území amerického státu Nevada. Jakmile se moderátor vrátil domů do San Diega, začal okamžitě spřádat plány na svůj vlastní mikronárod. V říjnu 2021 zakoupil za 19 tisíc dolarů (přes 420 tisíc korun) půdu a 1. prosince téhož roku vyhlásil nezávislost.

Foto: Profimedia.cz

Zatím je největší atrakcí velká uvítací cedule.

„Většinu času fungujeme jako diktatura,“ vysvětlil Williams vládní systém svojí republiky. „Příležitostně pořádáme různé volby či referenda. Nedávno jsem například nechal občany, aby si zvolili, jaké bude národní ovoce, sport nebo zvíře,“ doplnil.

A přestože se může zdát paradoxní, že republice vládne coby diktátor sultán, právě paradoxy, s nimiž se setkal na cestách, byly pro Williamse velkou inspirací. Kult osobnosti si prohlédl například v KLDR.

Slowjamastán je nyní otevřen turistům, přičemž podle vládce je nejoblíbenější kratochvílí návštěvníků pořizování si selfie před vítací cedulí. Někteří také pátrají po mývalovi, který byl zvolen národním zvířetem. Dalším krokem je podle Williamse mimo jiné otevření mongolské stravovny na principu „vše, co sníte“ nebo vybudování farmy s pásovci.

Foto: Profimedia.cz

Lidé se se samozvaným sultánem Slowjamastánu mohou někdy i setkat.

„Během roku také pořádáme mnoho aktivit. Máte například příležitost dostat do svého slowjamastánského pasu razítko nebo se dokonce setkat se sultánem,“ konstatuje Williams.

Doplnil, že aktivně pracuje na navázání diplomatických vztahů, do slowjamastánského pasu dokonce při svých nedávných cestách dostal razítka od celkem 16 národů - mimo jiné od Austrálie, Nového Zélandu či Vanuatu.

Slowjamastán podle rozhlasového moderátora splňuje také veškeré požadavky na to, aby se mohl stát suverénním státem. Americká administrativa však v této věci mlčí. „Jsem trochu frustrovaný z toho, že naše zprávy určené prezidentu Bidenovi zůstaly nepřečtené. Možná mu zapadly do složky se spamem. S tím se smíříme,“ uzavřel samozvaný sultán.

Během 10 let navštívil všechny země světa. Ani jednou nepoužil letadlo

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám