Hlavní obsah

Šíří se jako mor a můžete skončit i bez peněz. Posvítili jsme si na falešná videa

Nejrůznější politici, světové osobnosti, celebrity nebo i dávno mrtví lidé. Nové technologie umožňují, aby prakticky kdokoliv na videu říkal cokoliv. Podobná videa se pak vesele šíří temnými uličkami internetu, lidé si je přeposílají „vocapem“ a s tím, jestli je obsah skutečný, už si hlavu nikdo neláme. Někdy dokonce stačí dvě různá videa sestříhat dohromady či chytře zvolit zvukový podkres. Právě podvodným videím, která mohou skončit i vysosaným bankovním účtem, se věnuje nový díl pořadu Řetězák.

Řetězák: Zmanipulovaná videa se šíří internetem (6. díl)Video: Novinky

 
Článek

V posledních týdnech se masivně šíří zejména mezi seniory video s prezidentem Petrem Pavlem, které má prezidenta usvědčovat ze lži. Video je sestříháno ze dvou rozhovorů a má dokazovat, že zatímco v prvním rozhovoru popřel svoji účast u kontrarozvědky, v tom druhém přiznává, že byl členem rozvědky. V textové verzi si jistě všimnete, že v každém rozhovoru je řeč o něčem jiném, v sestříhaném videu to ti méně pozorní mohou přeslechnout.

Pro vysvětlení: kontrarozvědka byla za komunismu řízena Státní bezpečností a sbírala informace o vlastních lidech, kteří byli pro stát nějak nebezpeční. Naopak vojenská rozvědka je vojenské zpravodajství řízené úplně jiným orgánem: Generálním štábem a ministrem obrany, a hromadilo informace o cizích nepřátelských armádách.

Podobných manipulací je v poslední době jako hub po dešti, díky moderním technologiím však nejde jen o obyčejně sestříhané záběry, ale čím dál tím častěji se vyskytují tzv. deepfake videa.

Jedno z těch, které se hojně šířilo, bylo se známým hercem Ondřejem Vetchým. Ten ve zmanipulovaném videu „mluví“ o kontroverzním ukrajinském nacionalistovi Stepanu Banderovi. Popis videa: „Vetchý se úplně zbláznil“. Když ale video trochu líp zamžouráte, všimněte si, že hercovy rty neodpovídají tomu, co zaznívá na nahrávce. A jsme doma, v opravdovém rozhovoru o Banderovi nepadlo ani slovo, video je podvrh.

Výsledky deepfake videí jsou někdy lepší, jindy horší. Někdy video skončí v propadlišti dějin, jindy se šíří po internetu a má desítky tisíc sdílení. Taková videa mohou být i přílohami řetězových mailů a jsou denním chlebem členů pochybných skupin na sociálních sítích.

Bohužel se dá očekávat, že s rozvojem technologií bude kvalita podobných videí růst a bude čím dál těžší odhalit podvodná videa.

Pokud si myslíte, že podobné techniky jsou výhradně zneužívány pro politické zájmy, jste na omylu. V poslední době se šíří videa s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem, který „vyzývá“ k investování peněz na jisté finanční platformě a „slibuje“ pasivní příjem. Jenomže ve skutečnosti jde o podvod a snahu vytáhnout peníze z důvěřivců, kteří uvěří falešnému videu.

Jistě, pokud se v dnešním díle Řetězáku na ukázku podíváte, asi nám dáte za pravdu, že kvalita není nejvyšší a z pouhého poslechu jde poznat, že hlas Andreje Babiše je vytvořen uměle. Bohužel i přesto se v poslední době objevily případy, kdy lidé přišli o svoje úspory. Ať už jde o 43letou ženu z Kroměřížska, která přišla o víc než 1,5 milionu korun, nebo 66letého muže z Olomoucka, kterého podvedli o 320 tisíc.

Strašení hmyzem. Podívali jsme se na jeden z nejrozšířenějších řetězáků současnosti

Řetězák

Kromě falešného Babiše na sítích řádí také falešný místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček či prezident Petr Pavel. Je jedno, kdo z „politiků“ z vás nebo vašich blízkých bude mámit peníze a slibovat pasivní příjmy, jisté je, že jde o podvod, a pokud na něj skočíte, o peníze (zřejmě nenávratně) přijdete. Často jde navíc o sponzorované příspěvky na sociálních sítích a vyskočit tak mohou prakticky komukoliv.

Pokud si říkáte, jak se obsahu z falešných videí ubránit, odpověď není jednoduchá. Tvůrci spoléhají na to, že si divák neověří, zda daná osoba výrok doopravdy řekla, a nechá se strhnout rozčarováním nad obsahem videa. I tady znovu platí: Nevěřte automaticky všemu, co vidíte, a ověřujte si informace.

Je tady totiž doba, kdy bez kritického myšlení někdy nemůžete věřit ani vlastním očím.

Na ukázky účelově sestříhaných, falešných a zmanipulovaných videí se podívejte v dnešním dílu Řetězáku v přehrávači v úvodu článku. Najdete nás také v podcastových aplikacích.

Moderátor Tony Havlík (segment) věnuje pozornost tématům, která se objevují v řetězových mailech a temných zákoutích internetu. Nový díl vychází vždy před víkendem, kdy nejčastěji dochází k výměnám názorů v rámci celých rodin a generací. Argumenty naservírované ve stručné a srozumitelné formě.

Odebírejte Řetězák také v podcastových aplikacích, zapněte si upozornění a žádný díl vám neuteče. Poslechněte si také naše další podcasty:

Výběr článků

Načítám