Hlavní obsah

Rakousko umí překvapit i někoho, kdo ho projezdil křížem krážem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakousko mnoho lidí považuje za dostupnou a dobře zmapovanou destinaci. Podle zakladatele cestovatelské platformy Kangelo Filipa Mayera je však u sousedů stále co objevovat. A to i během podzimu, kdy je stále možné vyrazit třeba na ferraty, pěší túry, za odpočinkem do lázní nebo třeba za vínem. Co alpská země nabízí, si můžete poslechnout v aktuálním dílu podcastu Pas a pusu.

Foto: Novinky

Pas a pusu

Článek
V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:
  • Jak dobře znají Češi Rakousko mimo zimní sezonu?
  • Jaké jsou vhodné podzimní aktivity?
  • Je Rakousko ferratovou velmocí?
  • Jsou rakouské ferraty vhodné i pro začátečníky?
  • Které město je ideální na podzimní návštěvu?

Rakousko je mezi Čechy populární zejména v zimě. Sousední země však neláká jen na zasněžené svahy a lyžování, množství aktivit lze provozovat také v létě i začátkem podzimu. „Rakousko nabízí návštěvníkům krásné hory s množstvím vyhlídek na zdejší jezera. V některých oblastech můžete také přespat nadivoko mimo kemp,“ uvedl Mayer v podcastu Pas a pusu.

Výstup na Rastkogel: Rodinná túra s noclehem ve dvou tisících metrech

Cestování

„Chápu, že mnoho posluchačů bude preferovat letní turistiku, ale já bych doporučoval vyrazit do Rakouska právě i na podzim. Teď koncem léta je ideální k návštěvě oblast kolem ledovců, protože spousta z nich za pár desítek let zmizí, což může být i případ Dachsteinu. Tam mimochodem vznikla i první ferrata na světě,“ láká na jednu z mnoha zajímavostí Mayer.

Co je to podcast a proč mu neříkáte česky?

Podcasty jsou záznamy mluveného slova umístěné na internetu, kde si je může kdokoli přehrát. Anglické slovo „podcast“ pochází ze spojení slov „iPod“ a „broadcast“, v češtině pro něj zatím není ustálený ekvivalent.

Rakouské ferraty jsou podle něj vhodné i pro naprosté začátečníky, je však potřeba nepodcenit přípravu a vybavení. Překonání strachu za finální výhledy a zážitky však stojí.

Kdo by obavy přesto nepřekonal, může zůstat pevně nohama na zemi a vypravit se na túru. Ani v tomto případě by však Mayer přípravu nepodceňoval, obzvlášť pak v podzimním období. „Doporučuji si správně naplánovat trasu a vyhledat si podrobné mapy - ty se vyplatí stáhnout také v offline verzi,“ vysvětluje Mayer s tím, že na podzim se dříve stmívá a je tedy nutné si dobře rozvrhnout i čas. Během cesty jsou pak lákadlem horské chaty s místními dobrotami.

Rakouský Graz: Malebné centrum na seznamu UNESCO

Cestování

Koho však neláká chození po horách a chce poznat třeba jinou tvář Rakouska, může zamířit do spolkové země Burgenland, která je osobním tipem moderátora podcastu Michaela Švarce pro ty, kdo holdují cyklistice a také vínu.

Foto: Novinky

Cestovatel Filip Mayer (vlevo) a moderátor podcastu Michael Švarc si povídali o turistické nabídce v Rakousku.

„Moc rád se vracím do Salcburku, je to vděčná zastávková destinace. Vždy mě fascinuje, jak je to město upravené a jaké vyžití nabízí. Mimochodem se tu nachází i městská ferrata,“ vypichuje Mayer. Celou epizodu naladíte v audio přehrávači v úvodu článku.

Baví vás cestovatelské příběhy a rozhovory? Chtěli byste si poslechnout povídání s někým konkrétním, kdo má k cestování co říct? Své tipy můžete posílat na adresu michael.svarc@novinky.cz, do předmětu uveďte „Pas a pusu“.

Podcast Pas a pusu přináší každé druhé úterý příběhy z blízkých i vzdálených koutů planety, povídání o exotických kulturách, lokálních pamětihodnostech, turistických lákadlech i gastronomii. Pusťte si Pas a pusu třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám