Hlavní obsah

Český pár nadšeně navštěvuje Portugalsko už 13 let. Stížnost má jen jedinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Portugalsko sice patří k menším evropským zemím, přesto turistům nabízí mnoho. Ať už je to moře, historická města s památkami, či dobré jídlo a víno, každý si tu najde to svoje. Jako například manželé Jan a Zuzana Hlouškovi, kteří se sem vracejí už zhruba 13 let. O svých cestách i proměnách Portugalska pod vlivem turistů vyprávějí v nové epizodě podcastu Pas a pusu.

Foto: Novinky

Pas a pusu

Článek
V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:
  • Co znamená portugalské slovo saudade?
  • Proč žije v regionu Algarve početná česká komunita?
  • Může člověk zažít v Portugalsku kulturní šok?
  • Co je fado a proč ho při návštěvě Portugalska nelze vynechat?
  • Jak se v posledních letech Portugalsko proměnilo?
  • Kam by měli turisté zamířit vyjma Lisabonu a Porta?
  • Čím je portugalská kuchyně tak jedinečná?

Jan a Zuzana Hlouškovi se do Portugalska poprvé dostali skrze práci na Univerzitě v Hradci Králové a učitelskou mobilitu, tedy výměnný pobyt pro pedagogy. Už na první pohled jim země učarovala navzdory tomu, že je hned okradli. Podle Hlouška se ale podobné věci stávají turistům úplně všude.

Od další cesty je to neodradilo a postupně si s vřelou jihoevropskou zemí začali budovat vztah. A díky početné české komunitě v regionu Algarve a výzkumu v rodinách si začali všímat i věcí, na které běžný turista nenarazí – třeba kulturních rozdílů.

„Kulturní rozdíly poznáte, když jdete do rodiny, jako turista si jich nevšimnete. V rodině totiž pořád přetrvávají patriarchální vztahy,“ vysvětluje v podcastu Hloušek. Celou epizodu naladíte v audio přehrávači v úvodu článku.

„Portugalci mnohem více ctí tradice a jsou více hrdí na svou zemi – svého času byli díky zámořským objevům světovou velmocí a tohle dědictví v sobě stále nesou,“ doplňuje Hloušková s tím, že Portugalci mají také vřelejší vztah k jídlu a jinak vnímají čas. „Není pro ně problém přijít někam o hodinu a půl později,“ směje se Hloušková.

Foto: Profimedia.cz

Coimbra je podle manželů Hlouškových esencí Portugalska.

„Svého času jsem byl z Portugalska nadšený jako z poslední evropské divočiny, tedy kromě Rumunska, kde ještě člověk může mít pocit, že lidé žijí tradičním způsobem života. Ale i tam to mizí a vymírá,“ tvrdí Hloušek s tím, že zemi čím dál více objevují turisté a množství míst už tak nepůsobí úplně autenticky.

Světově proslulé víno dokáže zamotat jazyk už po několika doušcích

Cestování

„V podstatě bych to tak i řekl,“ odpovídá Hloušek na dotaz, zda turisté Portugalsko trochu kazí.

„Nezní to hezky, ale asi se musí země přílivu turistů přizpůsobit a vyhovět jejich potřebám, což znamená udělat nějaký kompromis,“ dodává k tomu Hloušková. „Když se nemohlo po atentátech jezdit na francouzskou Riviéru, tak Evropané objevili Portugalsko a zjistili, že je to bezpečná a čistá země, kde je mnoho k vidění,“ míní.

Foto: Profimedia.cz

Algarve nadchne malebnými útesy. Žije tu také početná česká komunita.

K návštěvě manželé doporučují například město Coimbra, které v sobě ukrývá esenci Portugalska. Zajímavým koutem jsou také regiony Algarve či Alentejo, jež se řadí k největším vinařským oblastem v zemi.

Baví vás cestovatelské příběhy a rozhovory? Chtěli byste si poslechnout povídání s někým konkrétním, kdo má k cestování co říct? Své tipy můžete posílat na adresu michael.svarc@novinky.cz, do předmětu uveďte „Pas a pusu“.

Zničilo ho zemětřesení, dnes však evropské město vzkvétá

Cestování

Podcast Pas a pusu přináší každé druhé úterý příběhy z blízkých i vzdálených koutů planety, povídání o exotických kulturách, lokálních pamětihodnostech, turistických lákadlech i gastronomii. Pusťte si Pas a pusu třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám