Hlavní obsah

Rakouský Graz: Malebné centrum na seznamu UNESCO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnozí znají Štýrský Hradec jen z dálničních ukazatelů, které míjejí cestou do Chorvatska. Druhé největší město Rakouska je přitom jako stvořené pro krátkou zastávku. Malebné historické centrum zapsané na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO zahrnuje také pevnost na skále nad řekou Murou, k níž vede dvě stě šedesát schodů.

Foto: Profimedia.cz

Přestože je Graz obklopen horami, panuje tu klima ovlivněné Středomořím.

Článek

Doložené počátky hlavního města spolkové země Štýrsko sahají devět set let do historie, která byla místy dost pohnutá. Graz trpěl nájezdy Turků, ale i dobýváním Napoleonovy armády či leteckými útoky během druhé světové války.

Nejvýznamnější pamětihodnosti, z nichž ty nejmladší vznikly až ve 21. století, obejdete během několika hodin. Aniž byste opustili centrum, můžete vyrazit i do přírody, kterou najdete na promenádě podél řeky nebo v parku na vrchu Schloßberg (474 m n. m.) se zmíněnou pevností.

Symbol města

Území města na jihovýchodě Rakouska osídlili už staří Římané, ve 12. století tu pak lidé příbuzní s dnešními Slovinci postavili malý hrad – slovinsky Gradec. Dnešní název Graz byl poprvé použit v roce 1128.

Přestože se oblast nachází na úpatí Alp, ovlivňuje ji středomořské klima. Už na sklonku zimy se tak na místech obrácených k jihu objevují první květy. Ve visutých zahradách Schloßbergu rostou fíkovníky, citronovníky nebo vistárie.

Foto: Markéta Mitrofanovová, Právo

Radnice byla několikrát přestavována.

Právě výstup na pevnost, která se díky své nedobytnosti dostala do Guinnessovy knihy rekordů, nabízí jedinečné spojení přírody a historie.

Přírodní klenoty Rakouska? Svlažte se v jezerech či vodopádech

Cestování

Neohroženost Grazu představuje socha lva na nejvyšší terase Schloßbergu, věnovaná hrdinství majora Hackhera a jeho mužů, kteří v květnu 1809 vzdorovali více než trojnásobné přesile Napoleonových vojáků a jejich osm útoků odrazili.

Hodinová věž

Město bylo nuceno se vzdát až v okamžiku, kdy padla Vídeň, ale místní vybrali peníze, aby od nepřítele vykoupili a před zničením zachránili alespoň zvonici a symbol Grazu, Hodinovou věž. Zbytek pevnosti byl z velké části pobořen.

Foto: Profimedia.cz

Hodinová věž na vrchu Schloßberg je z dálky viditelným symbolem města.

Původní Hodinová věž stála na Schloßbergu už ve 13. století, současná podoba pochází z roku 1560. Kromě toho, že ukazovala čas, se z ní ohlašovaly požáry. K této dominantě se stahují nejen turisté, ale také místní, aby relaxovali v okrasně upravené zeleni a kochali se výhledem na město. Na sto dvacet metrů vysoký kopec se lze dostat třemi způsoby. Lanovkou, proskleným výtahem uvnitř skály anebo pěšky, a to hned z několika stran.

Válečná cesta

Fyzicky nejnáročnější je výstup po takzvané Válečné cestě tvořené dvěma sty šedesáti schody, na jejichž stavbě v letech 1914 až 1918 se podíleli ruští váleční zajatci. Cestou je možné si několikrát odpočinout na lavičce či udělat odbočku na některou z vyhlídek. Systém tunelů uvnitř skály zase souvisí s druhou světovou válkou. Více než šest kilometrů dlouhé chodby sloužily jako vojenské velitelství a protiletecký kryt.

Koho více zajímá historie pevnosti, může navštívit moderní, dva roky staré muzeum vhodné i pro rodiny s dětmi. Dospělí platí čtyři eura a děti a mládež do devatenácti let mají vstup zdarma. Z dalších objektů na Schloßbergu zmiňme zvonici z roku 1588 vysokou čtyřiatřicet metrů s třetím největším zvonem ve Štýrsku, zvaným Liesl, který byl odlit ze sta a jedné turecké dělové koule a váží téměř pět tun.

Foto: Markéta Mitrofanovová, Právo

Nápis na hradbách na podporu Ukrajiny

V době obléhání zásobovala pevnost vodou Turecká studna z druhé poloviny 16. století, která svou hloubkou bezmála sto metrů dosahuje až k podzemní vodě řeky Mury. Její název má připomínat, že na hloubení šachty se podíleli uvěznění Turci. Do cisterny s objemem devět set tisíc litrů a s kovaným altánem se zase přiváděla dešťová voda ze střech okolních domů, sloužící k hašení požárů.

Přátelský mimozemšťan

Centrum Starého města tvoří Hlavní náměstí s měšťanskými domy s barevnými fasádami, radnicí a kašnou arcivévody Johanna, který významně přispěl k rozvoji Štýrska. Fontána z roku 1878 zobrazuje Habsburky obklopené čtyřmi ženskými postavami. Ty symbolizují řeky Muru, Enži, Drávu a Sannu, které protékaly Štýrskem v jeho starých hranicích.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní náměstí s měšťanskými domy a kašnou arcivévody Johanna

Několikrát přestavovanou radnici, jejíž dnešní podoba pochází z konce 19. století, zdobí alegorie umění, vědy, obchodu a řemesel, jejichž středověkým centrem Graz byl.

Na jedno z nejkrásnějších knihkupectví světa se stojí i hodinové fronty

Cestování

V roce 2003, kdy se stal hlavním městem evropské kultury, vznikly v jeho středu i dvě moderní stavby. Jednou z nich je Murinsel, ocelová konstrukce ve tvaru mušle uprostřed Mury, spojená můstky s oběma břehy. Na této plovoucí plošině jen pár set metrů od Hlavního náměstí se nachází kavárna, dětské hřiště a amfiteátr. Na dohled odtud si na pravém břehu řeky nelze nevšimnout dalšího objektu postaveného při stejné příležitosti.

Jde o Dům umění, zvaný Přátelský mimozemšťan, který vystavuje výtvarná díla od 60. let minulého století do současnosti. Jeho vnější plášť, který bývá za tmy osvětlený, pokrývá šestnáct „výrůstků“ ve tvaru kmene.

Foto: Profimedia.cz

Dům umění vznikl v roce 2003, kdy se stal Graz hlavním městem evropské kultury.

V lednu 2013 stavba obsadila desáté místo na seznamu CNN nejbizarnějších architektonických budov v Evropě. Na stejném břehu, ale zhruba pět kilometrů od centra, najdete barokní zámek Eggenberg obklopený zahradami – další historickou památku UNESCO.

Alicante nabízí to nejlepší ze Španělska

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám