Hlavní obsah

Dohled velkého bratra byl všudypřítomný, říká Čech, který žil v Šanghaji

Do Šanghaje by se obyvatelé Česka vešli skoro třikrát. Nejlidnatější čínské město překypuje životem a nikdy nespí. Nejen díky bujarému nočnímu životu a rychlému rozvoji, ale i všudypřítomným kamerám, které dohlížejí prakticky na každý krok místních rezidentů. Podle Čecha Lukáše Mohelského, který v čínské megapoli tři roky žil, to však přináší i pocit bezpečí. O svých zážitcích ze Šanghaje vypráví v nové epizodě podcastu Pas a pusu.

Foto: Novinky

Pas a pusu

Článek
V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE
  • Jak složité je stěhování přes polovinu světa?
  • Pociťuje člověk v Šanghaji velkou míru anonymity?
  • Jaká je v Číně pracovní kultura?
  • Jak složitá je pro Čecha komunikace s čínskými úřady?
  • Jak je to s cenzurou a dohledem velkého bratra?
  • Je Šanghaj lákavá turistická destinace?
  • Stojí čínská gastronomie za ochutnání?

Mohelský do Číny odešel kvůli lákavé pracovní nabídce a odstěhoval se s manželkou i dvěma malými dětmi — třetí se mu pak narodilo během pobytu.

„V Šanghaji jsem byl poněkolikáté, jezdil jsem tam na služební cesty, takže jsem trochu tušil, o co se jedná. Ale samozřejmě zážitek, když tam člověk jede na pracovní cestu nebo jako turista, se do značné míry odlišuje od toho, když tam i bydlíte,“ uvedl v podcastu Mohelský, který o svém pobytu napsal knihu Nevšední zápisky ze Šanghaje.

Pod pokličku životů běžných Číňanů Mohelský sice příliš nenahlédl, protože měl od zaměstnavatele přidělený i byt, odlišnou mentalitu však pocítil. Například v pracovním prostředí.

„Kultura i způsob, jakým se řeší problémy, se liší od toho, jak k tomu přistupujeme my. Největší rozdíl je, že výše postavený zaměstnanec má vždy pravdu bez ohledu na objektivní skutečnosti. Trvalo mi poměrně dlouhou dobu, než jsem pochopil, co to vlastně znamená,“ připouští Mohelský. Celou epizodu naladíte v audio přehrávači v úvodu článku.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Lukáš Mohelský o svých zážitcích napsal knihu Nevšední zážitky ze Šanghaje.

S Čínou se neodmyslitelně pojí také bublina, v níž obyvatelé kvůli vládnoucí garnituře žijí a která je často izoluje od okolního světa. Nedostanou se například k zahraničním serverům či aplikacím. „Téma cenzury je tam živé a situace se spíše zhoršuje, než zlepšuje,“ tvrdí Mohelský.

„Všeobecný dohled velkého bratra a všudypřítomnost kamer pro mě jako pro návštěvníka a dočasného obyvatele nabízela paradoxně více výhod než nevýhod. Cítil jsem se ve městě neuvěřitelně bezpečně,“ vysvětluje Mohelský s tím, že díky dozoru je v Šanghaji v podstatě nulová kriminalita.

Šanghaj porazila Dubaj. Pyšní se nejvýše položenou restaurací v budově

Cestování

Většina lidí si podle Čecha ale spíše uvědomuje, že to, co se v Číně obecně říká či učí, nebude stoprocentní pravda. Zároveň však nemají ambici to nějak aktivně zpochybňovat. „Myslím, že si uvědomují, že by jim to způsobilo víc problémů, než aby je to obohatilo,“ dodává Mohelský.

Baví vás cestovatelské příběhy a rozhovory? Chtěli byste si poslechnout povídání s někým konkrétním, kdo má k cestování co říct? Své tipy můžete posílat na adresu michael.svarc@novinky.cz, do předmětu uveďte „Pas a pusu“.

Podcast Pas a pusu přináší každé druhé úterý příběhy z blízkých i vzdálených koutů planety, povídání o exotických kulturách, lokálních pamětihodnostech, turistických lákadlech i gastronomii. Pusťte si Pas a pusu třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám