Hlavní obsah

Šťastný konec u domácího násilí může vypadat různě, někdy si jen stačí přijít pro pomoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brněnské centrum Spondea nabízí pomoc lidem, kteří zažili vážná traumata jako domácí násilí, zneužívání, pronásledování, týrání nebo šikanu. Ředitelka centra Kristýna Pešáková a vedoucí intervenčního centra Michaela Kršíková si o této problematice povídají v dalším díle podcastu Pod svícnem s Michaelou Studenou.

Pod svícnem: SpondeaVideo: Novinky

 
Článek

Na centrum se může obrátit kdokoli, kdo se setkal s jakoukoli formou násilí, a to buď přímo na sobě, či ve svém okolí. Tým odborníků nabízí kromě intervenčního centra také právní služby nebo psychologickou pomoc.

„Klienti se na nás často obracejí na doporučení. Ať už od někoho, kdo u nás byl, nebo od různých institucí jako třeba školy, policie, OSPOD. Samozřejmě se pak na nás obracejí i lidé, kteří nás našli na webu nebo sociálních sítích,“ vysvětluje na úvod Kršíková, odkud do centra lidé přicházejí.

„Člověk si u nás může zmapovat svoji situaci a zjistit, jaké má vlastně možnosti,“ doplňuje Pešáková, ředitelka centra, na které se ročně obrátí přibližně 650 klientů, a to jak žen, mužů, tak i dětí.

„Specifikem naší organizace je, že pracujeme i s celými rodinami. Samozřejmě jen v případech, kdy je to vhodné a pro všechny zúčastněné to bylo bezpečné a aby s tím souhlasili. Spondea vlastně vznikla kvůli ohroženým dětem,“ vysvětluje Pešáková.

Pokud potřebujete pomoc vy nebo někdo ve vašem okolí, organizaci Spondea můžete kontaktovat od pondělí do pátku (8-16h) zde:

Krizové situace: 608 118 088, 725 735 983, krizovapomoc@spondea.cz

Domácí násilí: 739 078 078, 725 735 883, intervencni-centrum@spondea.cz

Program Chci ovládnout vztek: 725 005 367, vztek@spondea.cz

A jak v praxi vypadá v této problematice šťastný konec? „To je poměrně složité. Někdy to může být jen to, že se dotyčný člověk rozhodne využít poradenskou pomoc, že se jde podívat na to, jaké má možnosti, a některé věci si přenese do svého života. Samozřejmě happy end může být to, že se člověku podaří vymanit ze vztahu, kde zažívá násilí. U dětí zase třeba to, že se jim začne dařit ve škole a nemusejí se bát přijít domů,“ vyjmenovává scénáře dobrých konců Kršíková.

Jak organizace pracuje s násilníky? Na který konkrétní případ ve společnosti vzpomínají? Proč se vedení inspiruje zrovna v Norsku a Rakousku? A jak sami pracovníci společnosti pečují o své duševní zdraví?

Na celý rozhovor se podívejte na videu. Poslouchat můžete i v audioverzi v přehrávači v úvodu článku.

Iniciativa Pod svícnem vznikla v roce 2022 s cílem edukace společnosti a změny legislativy v oblasti domácího násilí. Za jejím vznikem stály Barbora Urbanová a Michaela Studená za podpory osobností odborné a kulturní sféry.

Zpravodajský server Novinky.cz od první poloviny roku 2023 s iniciativou spolupracuje a podílí se na vydávání podcastu Pod svícnem. Ten přináší mimo jiné i autentické příběhy obětí domácího násilí.

Oběti domácího násilí můžete podpořit i finančně na platformě Donio.

Potřebujete pomoc nebo chcete zveřejnit vlastní příběh? Ozvěte se na e-mail: info@pod-svicnem.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám