Hlavní obsah

Život po ztrátě syna je kromě truchlení naplněn vzpomínkami a láskou. Odkaz malého Vincenta žije dál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V intimním díle podcastu Po mateřských stopách Anička zasvěcuje posluchače do svého světa plného lásky a nekonečného učení, který jí přinesla zkušenost se synem. Malý Vincent trpěl vzácným onemocněním, na které neexistuje léčba. Aniččin příběh osvětluje nejen bolest ztráty, ale i sílu, kterou s mužem našli v nejtěžších chvílích.

Foto: Novinky

Malý Vincent odešel po boji se vzácnou nemocí.

Článek

Anička začíná líčením, jak Vincentovy první měsíce života postupně odhalovaly znepokojivá znamení. „Když se Vincent v roce nepřetočil sám na břicho, začala jsem tušit, že to bude nějaký závažnější problém,“ vzpomíná Anička na počáteční období, které bylo naplněné nejistotami a stresem.

Proces diagnostikování byl pro rodinu náročný a zahrnoval řadu situací a náročných vyšetření. „Vždycky jsem žila v naději, že to Vincent zvládne, ale když přišla diagnóza mitochondriální nemoci, bylo to pro nás všechny jako blesk z čistého nebe,“ popisuje Anička moment, kdy se jejich obavy potvrdily.

Foto: Novinky

Vincentův život byl plný lásky od okolí i obou rodičů.

Zpočátku se nevědělo, co všechno může onemocnění u Vincenta zasáhnout. Jednalo se o velmi vzácnou nemoc, kterou trpí v republice pouze dvě děti. Jisté tedy bylo jen to, že se jedná o velmi progresivní onemocnění a že není možná žádná léčba.

Dvouletý Vincent se potýká se vzácnou poruchou metabolismu. V Česku ji mají jen dva pacienti

Děti

Učit se žít s nemocí

Život s Vincentem byl plný každodenních výzev, ale i radostí. Hodně času strávili v nemocnici, zbytek péčí v domácím prostředí, což vyžadovalo plné nasazení 24/7. Zpětně sama Anička žasne, jak rychle a přirozeně se všemu přizpůsobila a potlačila vše ostatní včetně vlastních potřeb.

Hovoří ale i o tom, jak se naučili najít štěstí v malých věcech a adaptovali se tak na novou realitu. „Stali jsme se bojovníky, naučili jsme se cenit si každého společně stráveného okamžiku,“ sdílí s vděčností.

Foto: Novinky

Anička s dětmi.

Do studia Anička dorazila společně s batolící se sestrou Vincenta, Jůlií, které přezdívají Žulda. Ta se během rozhovoru hlásila o prostor pro sdílení svých pocitů a my jí ho dopřály. Pro náročnější posluchače se může jednat o lehce rušivý element, přesto věříme, že nám to díky její pozitivní energii a schopnosti s citem odlehčit vážné téma odpustíte.

Vincentovo onemocnění a nakonec jeho ztráta ovlivnily celé rodině pohled na život a rodičovství. „Vincent nás naučil, jak být silní, jak milovat bezpodmínečně a jak žít život plný lásky a soucitu i přes veškerou bolest,“ uzavírá Anička.

Foto: Novinky

Vincent byl veselé a šťastné dítě, a tak si ho chce i rodina pamatovat.

Jaký byl Vincentův život? Jak se celá rodina vyrovnává se ztrátou? Proč sdíleli svůj příběh na sítích a jaké na něj měli reakce? Co by se mělo změnit v České republice v rámci dětské paliativní péče? A jak se chovalo k Vincentovi okolí? Pusťte si celý rozhovor v přehrávači.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinky.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám