Hlavní obsah

Chcete, aby vám děti v dospělosti děkovaly? Naučte je základní hygienickou věc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Správná péče a prevence by měla být samozřejmostí, ne každý rodič však přikládá dostatečnou váhu čištění mléčných zubů svých dětí. Co všechno si neseme za zlozvyky z dětství? A jak děti motivovat k návštěvě zubaře i ke správnému čištění zubů? Na to v podcastu Po mateřských stopách odpovídá zubní lékařka Laura Roden.

Foto: Adobe Stock, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Témata dnešního dílu:

  • Jak pomoci při prořezávání zoubků (12:42)
  • Jak motivovat dítě k čištění zubů (22:12)
  • O ošetřování akutních případů a během pláče (29:34)
  • O preventivním programu Dětský úsměv (38:04)

Laura Roden je zubní lékařka, která se specializuje na péči o dětský chrup. S dětmi jedná na rovinu a snaží se s nimi navázat pozitivní vztah. Práce ji naplňuje, ale uvědomuje si, že pro svou profesi potřebuje disponovat velkou mírou trpělivosti a ke každému pacientovi musí přistupovat individuálně.

„Určitou dobu jsem měla spoustu dospělých pacientů, kteří si přinesli hrozný strach ze zubařů z dětství. Snažím se taková traumata dětem nevytvářet, pokud je to možné. Někteří malí pacienti se dokonce do zubařského křesla těší. Nicméně občas je třeba dítě ošetřit za každou cenu,“ popisuje Laura v rozhovoru.

Péče o první zuby dětí je podle Laury zásadní. Zubní kaz může způsobit komplikace, které mají dopady i na prořezávání stálých zubů. Podstatné je učit děti řádné péči o zuby již v dětství, aby se jim správné postupy vryly pod kůži.

„Rodič by měl najít způsob, jak svým nejmenším vyčistit zuby co nejlépe. Ne nutně na sílu, ale najít postupy, jak to dětem zpříjemnit. Ustupovat by se od čištění nemělo ani jeden večer. Když se nepovede perfektně vyčistit povlak ze zubů, tak je důležité to pak nepodporovat dalšími faktory, které mají dopad na vznik kazu.“

Šest nejhorších potravin či nápojů pro vaše zuby

Zdraví

Opomíjené mezizubní prostory

„Pokud jde o čištění mezizubních prostor u dětí, mělo by nastat poté, co rodiče instruuje dentální hygienistka, která mu v ústech jeho dítěte ukáže konkrétní postup. Každé dítě to má jinak, každé by tedy mělo být v prvních letech života od zubaře posláno k hygienistce,“ popisuje v rozhovoru doktorka Roden.

Přestože dříve se na to nekladl takový důraz, dnes už je čištění mezizubních prostorů pevně zakotveno jako nezbytná součást celkové ústní hygieny. Pravidelné používání dentální nitě a mezizubních kartáčků pomáhá odstraňovat plak a zbytky potravy z míst, kam zubní kartáček nedosáhne, což přispívá k udržení zdravých dásní a prevenci zubního kazu. Jejich časné začlenění do každodenní rutiny je tedy klíčové a doporučuje se již od prvních dětských zubů.

„Především na malých městech je málo zubařů, proto je důležité dělat preventivní programy, které dětem ve školkách a školách dodávají pravidelně informace (úměrně jejich věku), které by o zubní péči měly mít,“ představuje Laura potřebný český preventivní program Dětský úsměv.

Celý rozhovor s lékařkou Laurou Roden si můžete poslechnout v přehrávači v úvodu článku.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinky.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Může se vám hodit na Firmy.cz: Dentální hygiena, Dětské stomatologické ordinace

Reklama

Výběr článků

Načítám