Hlavní obsah

Výchova dítěte v česko-čínské rodině, Pak Choi, M65 a další tajemství asijské kuchyně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na miminko mluví od narození třemi jazyky, o Vánocích jedí avokádový salát s krevetami, a na dovolenou jezdí k Velké čínské zdi. Jak funguje rodina s česko-čínskými kořeny? Kdo v jejich domácnosti lépe vaří? Jaké hodnoty Číňané vyznávají? A jak je to s restauracemi nebo záchody v různých částech Pekingu? O tom všem vypráví v nové epizodě mateřského podcastu čerstvá maminka Jana Li.

Foto: Adobe Stock, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Témata dnešního dílu:

  • Vánoce v česko-čínské domácnosti (13:42)
  • Jak vypadala česko-čínská svatba? (31:13)
  • Traumata a střet jinak smýšlejících matek (48:00)
  • O rozhodnutí, kde vychovávat dítě (58:35)

Jana si za partnera vybrala čínského migranta, který žije v České republice od svých osmi let. Jeho rodina sem přicestovala po revoluci za prací a většina zde zůstala už nastálo. Dohromady se s mužem dali na začátku ledna, kdy ji originálně vzal na ryby, a na konci února už spolu bydleli. Sedli si totiž ve všem podstatném.

„My milujeme Vánoce, v tom jsme naprosto stejní. Manžel je cizinec, chodil na americkou základní a střední školu, takže holduje americkému duchu Vánoc a já tomu českému. Libujeme si v tom a dodržujeme spoustu tradic z celého světa. Třeba schováváme ozdobu okurky nakládačky do stromečku, a kdo ji najde, ten rozbaluje první dárek,“ popisuje Jana v rozhovoru.

Předvánoční shon v domácnostech. Je to jen na matkách?

Po mateřských stopách

Dva odlišné národy

Velká část rodiny z manželovy strany stále bydlí v Číně, Jana se proto už několikrát do země podívala. Kromě žádosti o ruku u Velké čínské zdi zažila třeba také svatební cestu po Chaj-nanu a po rodinných návštěvách v různých částech Číny. Nejbližší příbuzné mají ale naštěstí blízko.

„Moje tchyně bydlí od nás přes ulici a já jí říkám maminko. Je skvělá. Jsem asi z toho mála lidí, co tvrdí, že miluje svoji tchyni. Možná je to i tím, že máme jazykovou bariéru,“ vypráví s pobavením Jana a dodává, že si s ní chce rozumět ještě víc, a tak se kvůli ní i svému synovi učí čínsky.

Kromě zážitků z cestování po Číně se Jana dostane i k tipům na nejlepší čínskou restauraci v Praze nebo vychytávku pro rychlejší tvarování vosích hnízd. Vypráví také svoje zkušenosti z prvních měsíců života dítěte. Svěřuje se s tím, co ji na mateřství překvapilo a kdy pocítila poprvé strach a nutkání ochraňovat dítě za každou cenu.

„Na syna mluvíme od narození anglicky, čínsky a česky. Ráda bych s malým začala i znakovat, oslovilo mě to, že je to takové univerzální a použitelné úplně odmalička. Ale zatím si s tím jen pohrávám, ještě to nepraktikuji,“ říká Jana v rozhovoru.

Dnešním dílem provázejí Tereza Rakoušová a Žaneta Stratílková.

Celý rozhovor si můžete poslechnout v přehrávači v úvodu článku.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinky.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám