Hlavní obsah

Předvánoční shon v domácnostech. Je to jen na matkách?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řekl někdo vašemu dítěti, že Ježíšek neexistuje? Nakupoval váš muž dárky až na Štědrý den? Ozdobili jste strom, aby se na něj vzápětí pověsil váš dobře živený kocour a shodil ho? Padla celá vaše rodina na svátky s nemocí? Odmítl váš pubertální syn vypomáhat s přípravami štědrovečerní tabule? Co všechno dokáže pokazit sváteční atmosféru? Situací je nespočet. Duch Vánoc ale nutně zničit nemusí.

Foto: Adobe Stock, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Témata dnešního dílu:

  • Vánoční výzdoba a shon (5:35)
  • Dárky na poslední chvíli (16:40)
  • Jak je to s Ježíškem? (23:31)
  • Podzimní nemoci ve školkách (33:42)

Adventní doba bohužel není jen o klidu, míru a slibech, co by se měly plnit o Vánocích. Předsváteční přípravy, které leckde začínají už v září nebo říjnu, mohou některým maminkám působit hodně stresu. A není se čemu divit, mnohé totiž leží právě na jejich bedrech. Nicméně i o Vánocích platí, že jaké si to uděláš, takové to máš. Rodinné situace, které se vážou k předsvátečnímu období, probírají v mateřském podcastu Tereza se Žanetou.

„Vánoce jsou kýč jak bič, ale patří to k tomu a děti to milují. Světla, vůně stromečku, svíčky, domácí cukroví, to všechno musí být! A dárky, co udělají opravdu radost, ne zbytečnosti, jen aby se neřeklo, to snad raději nic,“ popisují matky v rozhovoru.

Dopis Ježíškovi, adventní kalendář, věnec, výzdoba, strom, dárky, cukroví, jídlo, plány rodinných návštěv. To jsou jen základní položky, které maminkám před svátky kolují hlavou. Jak dobře je možné si udělat svátky poklidné a zachovat zároveň jejich kouzlo? Co všechno je nutné a co naopak vůbec podstatné není?

Nešťastná matka, nešťastné dítě. Co se nevyplatí podceňovat?

Po mateřských stopách

„Když jsme u toho shonu, tak já si z dětství vybavuju, že u nás byla ve stresu hlavně máma. Většinou to bylo v situaci, kdy třeba 24. ráno zjistila, že ze sklepa zmizel stojan na stromeček a nemáme ho teda do čeho postavit nebo že všechny světýlka najednou nefungují apod.,“ vypráví Žanda.

S příchodem chladného a sychravého počasí maminky neřeší jen přípravy na Vánoce, ale také častější nemoci svých dětí. Už po příchodu do šatny ve školce lze zahlédnout nudle u nosů a slyšet pokašlávání. Jak rodiče postupují, když jejich potomek onemocní? Kolik stresu zažívá pracující matka, když musí potřetí během dvou měsíců jít na OČR? A jak se na to dívají zaměstnavatelé?

„Chápu, že pro hodně matek je ta situace kolem věčně nemocných dětí zoufalá, že zkrátka musí už do práce, zvlášť když jsou už tři týdny doma a dítě je evidentně zdravé a v pohodě, jen třeba po příchodu do tepla jednou zakašle, ale taky chápu tu druhou stranu, kdy mámy zdravých dětí děsí, když vidí jiné dítě v šatně si utírat nos a už předpokládají, že to chytne i jejich potomek,“ říká Tereza v podcastu.

Dnešním dílem provázejí Tereza Rakoušová a Žaneta Stratílková. Celý rozhovor si můžete poslechnout v přehrávači v úvodu článku.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinky.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám