Hlavní obsah

Nešťastná matka, nešťastné dítě. Co se nevyplatí podceňovat?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na rodičovské není vůbec ojedinělé procházet si depresemi nebo trpět syndromem vyhoření. Matky na sebe kladou vysoké nároky, posuzují se s okolím a snaží se fungovat dlouhé měsíce i roky stále na 100 procent. To však nejde donekonečna. O svých zkušenostech s psychickými problémy rodičů se v nové epizodě podcastu Po mateřských stopách rozpovídají Tereza se Žanetou. Květen je totiž měsícem duševního zdraví.

Foto: Adobe Stock, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Témata dnešního dílu:

Čím začínají psychické problémy matek?

Jak si jako rodič ordinovat chvíle volna?

Být s dítětem doma nebo k tomu i pracovat?

Jak se důchodová reforma dotýká matek?

Hlasujte pro podcast Po mateřských stopách v soutěži Podcast roku a vyhrajte zajímavé ceny. Hlasovat můžete až do 5. června 2023. Děkujeme!

Téma prevence a péče o duševní zdraví získává stále větší prostor v médiích a na sociálních sítích. Hledání odborné pomoci, terapie a konzultace s psychologem či psychologickou poradnou se stávají normou. Tabu spojené s duševním zdravím postupně mizí a odborníci i pacienti se k tématu otevřeně vyjadřují.

Nejen v květnu, který je považován za měsíc duševního zdraví, přispívají organizace po celém světě ke zvýšení povědomí, vzájemnému respektu a k překonávání stereotypů týkajících se duševních nemocí.

„Každá generace má na sobě nějakou nálož nároků a očekávání od druhých. Dnes na tebe ze všech stran pořád míří to, jaký bys měl být rodič a co bys měl a neměl dělat. A ono se ti to schovává někde v šuplíčku vzadu v hlavě a přestože si myslíš, že tě to neovlivňuje, tak to tak není. Pak to na tebe jednoho dne zkrátka vyskočí,“ popisuje v podcastu Žaneta.

Na pohled může vypadat matka šťastná, uvnitř ji však mohou sžírat pocity méněcennosti, úzkosti, nebo dokonce deprese. Syndrom vyhoření bývá u rodičů na rodičovské dovolené poměrně častý. Jedná se o psychický stav, který se projevuje extrémním vyčerpáním a útlumem lidského organismu. Způsobovat ho mohou různé okolnosti, zejména dlouhodobý stres.

Pečující rodič musí být, především v prvních letech života dítěte, v pohotovosti 24 hodin denně. Tato nepřetržitá služba často vede k nedostatku spánku a izolaci od běžného okolí. Pokud k tomu rodič pracuje z domova nebo v nočních hodinách, může to pro něj být ještě více frustrující.

„Byly to měsíce, kdy to ve mně postupně rostlo a nabobtnávalo. Dnes už vím, že přicházelo vyhoření… Postupně se začalo všechno hroutit, především moje fyzička a imunita. Začalo to kožními problémy, přidala se chronická rýma a pokračovalo to dál bolestmi celého těla a permanentní únavou,“ vypráví v rozhovoru Tereza.

Matky se navíc mohou cítit nepříjemně kvůli svému vzhledu a fyzické kondici, která s příchodem potomka šla do pozadí, často se žena také setkává s nepochopením ze strany partnera. Tyto faktory mohou vážně narušit duševní stav ženy, aniž by záleželo na jejím věku, vzdělání nebo sociálním postavení.

V druhé polovině rozhovoru Tereza se Žanetou stručně představí novou důchodovou reformu a její dopad na matky. Rozebírají spoření na vlastní důchody i spoření pro svoje potomky. Nakonec ještě přidají pár příhod o vlastních výchovných selháních.

Celé povídání o duševním zdraví matek a představách vlastního důchodu si můžete poslechnout v přehrávači v úvodu článku.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinky.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám