Hlavní obsah

Nahromaděný vztek, ponorka a přešlapy v partnerském vztahu po narození potomka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak pečovat o své duševní zdraví a o vztah s partnerem po dětech? Stydí se mámy, když neudrží emoce na uzdě nebo udělají přešlap ve výchově? A jak se změní hudební vkus po narození dětí? V novém díle mateřského podcastu zodpovídají Tereza se Žanetou dotazy posluchačů.

Foto: Adobe Stock, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Témata dnešního dílu:

  • Co s dětmi o prázdninách? (8:08)
  • Jak se randí s partnerem bez hlídání? (15:30)
  • Do čeho obléct dítě v zimě? (39:56)
  • Kam za kulturou s dětmi i bez? (48:17)

Další epizoda podcastu pro všechny mámy, které potřebují uklidnit, že v tom nejsou samy. Oblíbené upovídané mateřské duo se pustilo do série otázek od věrných posluchaček pořadu. O porci rodičovské reality v jejich odpovědích není nouze.

„Mně je úplně jedno, jak muž po příchodu z práce svůj čas se synem stráví. Můj mozek občas potřebuje být sám se sebou, to je priorita. Ráda trávím čas venku. I kdybych seděla pod pergolou v závějích sněhu a jen koukala do blba, tak mi to stačí,“ přiznává Žanda.

Matky rozebírají například své zkušenosti s tím, že dítě odmítá chodit do školky, nebo rozdíly v tom, jak tráví čas s dětmi ony a jejich partneři. Popisují ale také momenty, na které nejsou hrdé a které se dějí, když nezvládnou udržet emoce na uzdě.

Příběhy protivných sprostých matek, se kterými se ztotožní nejedna maminka

Po mateřských stopách

„Jakmile se dítě dlouho vzteká, cítím i u sebe narůstající vztek. Snažím se uklidnit, říkám si, že jsem přece dospělá a musím se dokázat ovládnout. Ale to, že si to říkám, neznamená, že občas nevybouchnu. Ještě je tam velký prostor pro zlepšení,“ vypráví Tereza.

Dotazy posluchaček se dotýkají také partnerského vztahu po dětech. Chtějí znát odpovědi na to, jak bojovat proti ponorce, jak s partnerem fungovat dál nejen jako spolubydlící, a to třeba i v případě, že nemají možnost žádného hlídání.

„O víkendu se snažíme o hezký rodinný program, abychom si s mužem vykompenzovali pracovní týden, kdy na sebe nemáme skoro žádný čas. Rande jen ve dvou jsme neměli ani nepamatuju, ale chceme se těšit z toho, co máme k dispozici – a to jsou právě ty hezké víkendy,“ odpovídá Žanda na otázku, jak udržuje vztah s partnerem po příchodu potomka.

Další otázky otevírají témata jako dětské vnímání emocí, stravování dětí, oblékání v zimních měsících, radování se z maličkostí, nacházení nové cesty k přírodě skrz dítě, nebo třeba změna hudebního vkusu v mateřství.

„Co rozhodně nechci a doufám, že to nikdy nebudu dělat, tak to je nucení do jídla. Protože to dělali v dětství mně. Babičky byly v nervu, že jsem hrozně rachitická, že nevyrostu, že to není zdravé. Vyrostla jsem úplně v pořádku,“ popisuje dále v rozhovoru Žanda.

Celý rozhovor dvou matek si můžete poslechnout v přehrávači v úvodu článku.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinky.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám