Hlavní obsah

Příběhy protivných sprostých matek, se kterými se ztotožní nejedna maminka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co se nevešlo do pořadu, sepsaly do knihy. Ta je plná inspirativních a autentických příběhů rodičů. Hosty nové epizody podcastu jsou autorky pořadu ČT a knihy Protivný sprostý matky - producentka a režisérka Lucie Macháčková a scenáristka a dramaturgyně Kateřina Krobová.

Foto: archiv Lucie Macháčkové a Kateřiny Krobové, Novinky

Hosty podcastu Po mateřských stopách byly Lucie Macháčková a Kateřina Krobová.

Článek

Témata dnešního dílu:

  • Jak se natáčel pořad o mateřství (13:13)
  • Co všechno najdete v knize (26:03)
  • Společné plány do budoucna (42:36)
  • Kdy a jak spolupracují dvě matky (51:13)

Lucie s Kateřinou spolupracovaly na pořadu Protivný sprostý matky (PSM), který je ke zhlédnutí na iVysílání České televize. Tváří a moderátorkou pořadu je Tereza Dočkalová. Na příběhy, které se objevily v pořadu, navazují autorky v knize se stejným názvem.

„Náš pořad říká věci, které se normálně neříkají. Jde trošku na hranu a dokáže ze sebe sejmout břemeno toho tabu ve smyslu - my tady otevíráme témata, abyste mohly i vy. My si klidně na sebe vezmeme tu nálepku, že jsme občas protivné a sprosté a třeba řekneme na rovinu, že matky občas zařvou nebo jim ujede nějaké slovo či čin. Dáváme tím prostor pro upřímnost a autenticitu,“ vysvětluje v rozhovoru Lucie, jak vznikal název projektu.

Kniha otevírá důležitá a často opomíjená témata spojená s početím i mateřstvím. Kapitoly se zaměřují třeba na zdraví, i to psychické, a to nejenom matek, ale i celých rodin, a přinášejí vhled do mnoha dalších tabu témat. V knize jsou zahrnuty příběhy známých i neznámých maminek, zároveň přináší dodatečné hlubší perspektivy od odborníků.

Selhala jsem jako matka. Anebo ne? Jak měřit mateřský neúspěch

Po mateřských stopách

„Natáčení a psaní knihy mi pomohlo ukončit a završit jednu fázi, další mateřskou etapu bez výčitek a frustrací. Když jsem dopisovala kapitolu o porodech, kam jsem začlenila i svou zkušenost, uvědomila jsem si, že už to nebolí, že už je to za mnou,“ vypráví Kateřina.

K pořadu vznikla také facebooková skupina #PSM, která nabízí bezpečný prostor pro sdílení problémů spojených s mateřstvím. Jelikož i sám pořad si klade za cíl podnítit otevřenou a nestereotypní diskuzi o mateřských tématech, není tomu jinak ani v této skupině. K dnešnímu dni je v ní téměř 37 tisíc členů.

Celý rozhovor s autorkami pořadu i knihy Protivný sprostý matky si můžete poslechnout v přehrávači v úvodu článku.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinky.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Související témata:
Pořad Protivný sprostý matky

Výběr článků

Načítám