Hlavní obsah

Mějte informace a věřte intuici, jedno bez druhého nefunguje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se dvěma dětmi se rozhodla vzdělávat se v oblasti psychomotorického vývoje. Dnes vede vlastní poradnu pro budoucí a čerstvé rodiče. Pomocí zábavného cvičení je učí stimulovat přirozený vývoj jejich miminek, a to od narození po první krůčky. Za sedm let prošly jejími kurzy už stovky lidí. Nyní chystá vydání první knihy. Hostem nového dílu podcastu Po mateřských stopách je certifikovaná lektorka Petra Pomajbíková.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek
V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:
  • Jak vznikla Petřina Mimiporadna (9:20)
  • Jak moc věřit vlastní intuici a jak moc získaným informacím (16:55)
  • Co když rodič dostane dva protichůdné názory (28:14)
  • Základní rada pro čerstvé či budoucí maminky (44:17)

Petra přiznává, že její vstup do mateřství nebyl úplně jednoduchý. Hodně ji zaskočilo, jak intenzivní bylo šestinedělí a kolik únavy pociťovala. Přesto ji v tomto období fascinovalo, jakými rychlými změnami tělo miminka prochází a jak postupuje na žebříčku vývojových milníků. Brzo pak otěhotněla znovu, a mohla tak velice rychle za sebou vidět, jak různě se které z dětí vyvíjelo.

Po druhém dítěti pak hledala nový koníček, něco co by ji naplňovalo a dávalo smysl. Udělala si tedy kurz psychomotorického vývoje i masáží dětí a kojenců a začala jezdit po maminkách s individuálními konzultacemi. Postupně se dopracovala až k vlastní poradně plné různorodých kurzů, vyškoleného personálu a spokojených návštěvníků z řad maminek, tatínků a jejich ratolestí. V kurzech se vždy snaží o to, aby jejich náplň bavila všechny účastníky.

Co je to podcast a proč mu neříkáte česky?

Podcasty jsou záznamy mluveného slova umístěné na internetu, kde si je může kdokoli přehrát. Anglické slovo „podcast“ pochází ze spojení slov „iPod“ a „broadcast“, v češtině pro něj zatím není ustálený ekvivalent.

Během období covidu Petra začala nabízet kurzy i on-line. Do té doby po ničem takovém netoužila, a dokonce si ani neuměla představit, že by to mohlo fungovat. Ukázalo se však, že to jde. Momentálně stále hledá ideální rovnováhu mezi kurzy naživo a na sítích, a k tomu dokončuje práce na chystané knize.

Rodičům radí, ať miminkům nabízí pohybové hry často, nejlépe v průběhu celého dne, klidně po velmi krátkých úsecích. Jen tak nejsnadněji docílí požadovaného času, který by měli podpoře vývoje miminka věnovat a nic důležitého tak nezanedbají. Rodiče už starších dětí Petra však uklidňuje, že lidské tělo se vyvíjí do smrti, škody napáchané v dětství se tedy dají napravit i později, je to ale mnohem náročnější.

Dle Petry je ke správnému pozorování a hlídání psychomotorického vývoje potřeba dát prostor intuici i správně získaným informacím. Jen jejich vyrovnaná kombinace zajistí to, aby si byla jistá v kramflecích, a tím pádem v klidu maminka, ze které to následně vycítí dítě.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinky.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Může se vám hodit na Firmy.cz: mimiPORADNA.cz - Petra Pomajbíková

Reklama

Výběr článků

Načítám