Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Nestor ruských sociologů Gudkov nemá iluze o vývoji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Profesor Lev Gudkov je ve svých 76 letech nestorem ruských sociologů. Jeho jméno je dlouhá léta spojeno s jedinou sociologickou institucí v zemi, jejímž výsledkům se dá důvěřovat, protože není řízena Kremlem, který ji naopak označil za organizaci – cizího agenta. Je to Levada Centr.

Foto: Novinky

Očima Saši Mitrofanova

Článek

Tento komentář byl původně natočen pro Český rozhlas Plus.

Mezi ruskými opozičníky různých profesí se množí pokusy shodit vývoj tu na Vladimira Putina, jehož odchod se uvádí jako začátek cesty Ruska k demokracii, tu na zkažené ruské elity, které prý zhoubně ovlivňují jinak v jádru hodné obyvatelstvo RF, tudíž zásadně zlepší situaci v zemi jen výměna elit, do kterých chtějí patřit autoři těchto hypotéz.

Gudkov smýšlí jinak. V končícím týdnu to opět ukázal velký rozhovor, který poskytl ruskému YouTube kanálu Živoj gvozď, který navazuje na tradici zakázaného rádia Echo Moskvy.

Když mluvil o vztahu ruského obyvatelstva k válce na Ukrajině, poznamenal, že na 40 procent lidí pokládá válku za zbytečnou, zároveň však trvá na tom, že v ní musí Rusko za každou cenu zvítězit. V souvislosti s poškozením pravoslavného chrámu v Oděse ruskými střelami nečeká sociolog v Rusku žádné odsouzení. Podle něj obyvatelé většinově věří jak Kremlu, tak ruské pravoslavné církvi a Ukrajinu považují za ďáblovo území.

Většinový obyvatel RF je bez sebe vzteky, že si Ukrajina dovolila přepadnout Rusko, a vůbec mu nevadí, že to není pravda, protože je zvyklý zaujímat amorální pozici, řekl Gudkov. Pramení to ze sovětského stereotypu: Rusko je velmoc, budeme diktovat jiným zemím, co mají dělat. Kreml to jistí propagandou, podle níž Rusko válčí s nacisty, bandity a kolektivním Západem, kteřížto nepřátelé zemi přepadli, anebo měli přepadnout, což je jedno, protože Rusové jsou vždy oběťmi.

Součástí této mentality je podle Gudkova přesvědčení většinového obyvatelstva, že Rusko je vždy v právu a nesmí být kritizováno. Vytěsňují se zločiny, které spáchalo Rusko nebo Sovětský svaz na jiných zemích.

Většinová ruská mentalita se podle sociologa vyznačuje morálním otupěním. „Jde o výsledek násilí páchaného na mnoha generacích, které skutečně vede k tomu, že lidé jsou s to odpovídat pouze za svou rodinu, za velmi úzký kruh lidí a vůči všem ostatním jsou naladěni mimořádně nedůvěřivě až nepřátelsky,“ poznamenal Gudkov.

Podle průzkumu z roku 2019 zažilo 10 procent lidí policejní mučení. Ruskou mentalitu charakterizuje „absence dovednosti vidět širší souvislosti, rozlišovat příčinu a důsledek a tendence hodnotit jen současný stav věcí“. Podle sociologa nedokáže většina ruských obyvatel odpovídat za vlastní život, předvídat vývoj, natož plánovat.

Prognóza profesora Gudkova ohledně vývoje nálad ruské společnosti během války s Ukrajinou zní: bude se hromadit únava a pocit, že nic nemá smysl. Ale může to trvat velmi dlouho.

Reklama

Výběr článků

Načítám