Hlavní obsah

Na to, že je mi skoro třicet, dodnes mluvím osmileté kluky, říká dabér s nestárnoucím hlasem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Namluvil roli Phinease v dnes už kultovním kresleném seriálu Phineas a Ferb, také propůjčil svůj hlas hlavnímu hrdinovi Wadeovi ve filmu Ready, Player one. Robin Pařík s věčně mladým hlasem je dalším hostem podcastu V českém znění.

V českém znění: Robin Pařík – GRADEVideo: Novinky

 
Článek
V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:
  • Jaké je ve třiceti letech stále dabovat dětské role? (00:45)
  • Práce dabingového režiséra (5:15)
  • O herectví (28:35)
  • Jak v dabingu pomáhá znalost jazyků (35:40)

Robin má velice specifický hlas. „Mám pořád mladý hlas, na to, že je mi skoro třicet, dodnes dabuji osmileté kluky,“ směje se. S dabingem začal už jako malý, před dvaceti lety. Svůj dabingový debut získal v seriálu Oliver Beene, který vysílala Česká televize.

Jeho prvním velkým dabovaným kinofilmem byl Petr Pan, ve kterém daboval menší roli zrzavého kluka.

Robin často dabuje více menších postav v jednom snímku. „Je to určitě tvořivější činnost, než když člověk dabuje jednu postavu,“ říká.

Maminka a režisér mají vždycky pravdu

Dnes se kromě dabingu věnuje také režii. Režisér v dabingu poskytuje herci zpětnou vazbu a vede ho při nahrávání. „Přišlo to postupně. Nebaví mě totiž monotónnost. Kromě dabování jsem začal nejdřív dělat úpravy dialogů a pak jsem se dostal k režii,“ vysvětluje.

Režie je podle Robina opravdu precizní a náročná práce. Celý den sedí u počítače v zatemněné místnosti, pečlivě sleduje obrazovku a poslouchá, jestli hlas sedí s obrazem.

„Baví mě to, ale je to vyčerpávající. Než jsem s režií začal, často jsem si říkal, že ten režisér to přece nechápe, že to má být jinak, ale to se teď otočilo,“ říká s tím, že vést režijně své kamarády je podle něj docela příjemné.

S láskou Robin vzpomíná na projekt 4Teens. V tom si zahrál třeba společně s Lucií Šteflovou. V té době mu bylo 15, natáčelo se v Ostravě a díky tomuto snímku získal přátele, se kterými se vídá dodnes. Dále se Robin rozpovídal také o hereckých zkušenostech, o divadle a o hudbě.

Na celý rozhovor se podívejte na videu nebo si jej poslechněte v audiopřehrávači v úvodu článku.

Baví vás rozhovory s českými herci a dabéry? Chtěli byste před kamerou vidět některého z nich? Pak si napište o rozhovor e-mailem na adresu richard.wagner@novinky.cz a do předmětu uveďte „V českém znění“.

Rozhovory Richarda Wágnera se známými českými dabéry a herci, jejichž hlasy jsou známé někdy po celé generace.

Odebírejte pořad také na Spotify, Apple Podcastech či platformě Podcasty.cz a zapněte si upozornění na nové díly.

Sledujte pořad také na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám