Hlavní obsah

Putin postupuje stejně jako Hitler. Cena, kterou zaplatíme, bude tragická

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhovor Tuckera Carlsona s ruským prezidentem Vladimirem Putinem ukázal mnohé. Carlson se místo role novináře spokojil s rolí držáku na mikrofon a Putin již není mužem, který se projížděl obnažený na koni či se potápěl pro připravené amfory. Hostem dalšího dílu podcastu Hlas na poušti byl Michael Romancov, politický geograf se zaměřením na geopolitiku a Rusko, pedagog působící v Institutu politologických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Rozhovor vznikl ještě před oznámením smrti opozičního ruského politika Alexeje Anatoljeviče Navalného.

Hlas na poušti: Michael RomancovVideo: Novinky

 
Článek

Putin v monologu s Tuckerem popíral i to, co před okamžikem sám řekl, a zařadil se tak spíš mezi senilní staříky, které známe například v podobě amerického prezidenta Joea Bidena nebo jeho vyzyvatele Donalda Trumpa.

Upozornění: Následující text slouží jako stručné představení dnešního dílu podcastu Hlas na poušti. Poskytuje pouze přehled několika diskutovaných témat. Pro plné pochopení kontextu je žádoucí poslechnout si celou epizodu.

Jedním z významných hráčů v obchodu s pohledávkami v Evropě je česká firma. Doma ale nepůsobí

Hlas na poušti

Putin se v průběhu svého monologu většinou věnuje historii, a to i historii velice dávné. Nicméně jeho výklad je poměrně zmatený, protože někdy odvozuje výklad toho, co je Rusko, od jeho podoby ve třináctém století, někdy od roku 1945. V jeho argumentaci je silně znát vliv mužů, kteří jsou svými fantaziemi poměrně známí, ale jen v okruhu lidí, kteří se zabývají tzv. „vnitřními kruhy“ Kremlu.

Často jde o lidi, kteří nezastávají veřejné nebo příliš veřejně významné funkce. Jejich vliv na Putina je dlouhodobý, začal být znát na některých jeho vyjádřeních i praktických krocích nejpozději od roku 2007 a v jeho slavném vystoupení na Mnichovské bezpečnostní konferenci. Kde se poměrně neomaleně přihlásil k myšlence, že všechny země bývalého Sovětského svazu, i země, které SSSR okupoval (tedy včetně České a Slovenské republiky), patří do vlivové zóny dnešního Ruska.

Jak v Putinově monologu, tak v našem rozboru ve studiu dojde na oblíbenou ruskou pohádku o údajném slibu o nerozšiřování NATO o další země. Zejména o země, které Sovětský svaz až do pádu komunismu okupoval, tedy například o Polsko, Maďarsko, Českou a Slovenskou republiku.

Rusko a jeho obdivovatelé se odkazují na různé údajné ústní přísliby, stenozáznamy či smlouvy (které ale z neznámých důvodů nechtějí ukázat). Faktem ale je, že nikdy nešlo o rozšiřování NATO o nové členy, ale o požadavek představitelů SSSR, že po stažení jejich vojsk z území bývalého východního Německa zde nevzniknou žádné základny NATO. To se také stalo a žádná z členských zemí Aliance zde dodnes nemá žádnou posádku či skladiště.

Naopak, z území někdejší západního Německa postupem času došlo i ke stažení armád Velké Británie a Francie, přestože je k tomu nic nenutilo, a významně se na území SRN omezila i přítomnost amerických vojsk.

David Černý: Umělecké vysoké školy ovládli komouši, svoje děti bych tam nikdy neposlal

Hlas na poušti

Co také zazní v tomto díle:

  • Carlson se rozhovoru nijak neúčastnil, jen projevil pozoruhodnou neznalost evropské historie, Putin si tak říkal, co chtěl.
  • Putinův monolog nebyl určený pro Rusy, možná ani pro Evropany, ale primárně pro americké publikum.
  • Putin se ve svém povídání několikrát odkazuje k „historickým“ nárokům Ruska na levobřežní část Ukrajiny, přitom jindy si ji nárokuje celou.
  • Novinkou v Putinově argumentaci je nesmyslné tvrzení, že myšlenku samostatné Ukrajiny vytvořil rakousko–uherský generální štáb za účelem rozvrácení Ruska.
  • Celým rozhovorem se jako červená nit táhne Putinovo přebírání vylhaných argumentů nacistické propagandy, ale i ty si často plete, například kauzu Gdaňského koridoru.

Pusťte si dnešní díl podcastu Hlas na poušti v našem přehrávači.

Odebírejte Hlas také na Spotify nebo Apple Podcastech. Zapněte si v telefonu upozornění, ať Vám žádný díl neuteče.

Milan Mikulecký má zkušenosti z manažerských pozic v byznysu i státní správě jak v České republice, tak v zahraničí. Se svými hosty diskutuje před kamerou a mikrofonem bez ohledu na dnešní většinové názory. Hlas volajícího na poušti je historicky vyjádřením toho, kdy někteří lidé hlasitě upozorňovali ostatní na nebezpečí, do kterého se jejich společenství dostává, a nebyli včas vyslyšeni. Každý týden otevíráme nové téma.

Odebírejte Hlas na poušti také v podcastových aplikacích a nový díl vám neuteče:

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám