Hlavní obsah

Jedním z významných hráčů v obchodu s pohledávkami v Evropě je česká firma. Doma ale nepůsobí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnešním hostem podcastu Hlas na poušti Milana Mikuleckého je Martin Machoň, předseda představenstva a majitel společnosti APS Holding. Jeho společnost se zjednodušeně řečeno zabývá obchodem s pohledávkami, nicméně je to obchod jiného formátu, než jaký lidi na první poslech napadne. O tom, jak tento segment funguje a proč pro něj není Česká republika zajímavá, je dnešní díl podcastu.

Hlas na poušti: Martin MachoňVideo: Novinky

 
Článek

Obchodování s pohledávkami je finanční operace jako každá jiná. Dokonce se dá říct, že bez tohoto oboru by finanční trh měl velké potíže. Stejně jako v každém oboru lidské činnosti se totiž někdy musí zabývat řešením té části trhu, která nefunguje, zkrachovala. Státy nebo velké banky také musí řešit své neplatiče a vzhledem k jejich velikosti jsou i jejich pohledávky velké.

Upozornění: Následující text slouží jako stručné představení dnešního dílu podcastu Hlas na poušti. Poskytuje pouze přehled několika diskutovaných témat. Pro plné pochopení kontextu je žádoucí poslechnout si celou epizodu.

David Černý: Umělecké vysoké školy ovládli komouši, svoje děti bych tam nikdy neposlal

Hlas na poušti

Když se v České republice řekne obchodování s pohledávkami, má to téměř pejorativní nádech. Je to následek divokého období, kdy někteří exekutoři ve spolupráci s některými advokáty a za naprosté nečinnosti státu dokázali z malých, bagatelních pohledávek vytvářet závazky, kvůli kterým lidé přicházeli o majetek v násobně vyšších hodnotách.

Takové pohledávky APS Holding neřeší, předmětem jeho zájmu jsou primárně balíky pohledávek velkých bank či celých států, které obsahují široké portfolio od průmyslových podniků až po hotely.

Česká republika, která prošla bolestivým obdobím, kdy stát musel nákladně sanovat tzv. „bankovní socialismus“ z devadesátých let i řadu podivných privatizací, má dnes banky velmi opatrné. Zejména pokud jde o poskytování úvěrů, které nejsou dostatečně jištěné.

Také to je důvodem proč APS Holding až na nepatrné výjimky operuje v zahraničí. Zejména na jihu a východě Evropy, od Řecka, Chorvatsko, Rumunska až po Polsko. Ale jejich záběr je mnohem širší, zasahuje i do Afriky a Asie.

Cena historické vojenské techniky neustále roste. Soukromý tank je už trochu extrém

Hlas na poušti

Co také zazní v tomto díle:

  • Jak takové obchodování funguje a jak to, že je výhodné pro všechny zúčastněné? Pro dlužníka, věřitele i obchodníka?
  • Pro odvětví obchodu s pohledávkami jsou časy krizí a válek časy, kdy se obchodu paradoxně daří.
  • Pokud jde o skutečně drobné dlužníky, často jejich dluh vznikne naprosto zbytečně, kvůli touze po novém mobilu či televizi.
  • Podle čísel uzavřených obchodů se v České republice ve srovnání se zbytkem Evropy žije dobře. Lépe, než tomu odpovídá nálada ve společnosti.

Pusťte si dnešní díl podcastu Hlas na poušti na videu nebo v audiopřehrávači v úvodu článku. Odebírejte Hlas také na Spotify nebo Apple Podcastech. Zapněte si v telefonu upozornění, ať vám žádný díl neuteče.

Milan Mikulecký má zkušenosti z manažerských pozic v byznysu i státní správě jak v České republice, tak v zahraničí. Se svými hosty diskutuje před kamerou a mikrofonem bez ohledu na dnešní většinové názory. Hlas volajícího na poušti je historicky vyjádřením toho, kdy někteří lidé hlasitě upozorňovali ostatní na nebezpečí, do kterého se jejich společenství dostává, a nebyli včas vyslyšeni. Každý týden otevíráme nové téma.

Odebírejte Hlas na poušti také v podcastových aplikacích a nový díl vám neuteče:

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Související témata:
Martin Machoň

Výběr článků

Načítám