Hlavní obsah

Nastoupí tereziánské babí léto

Do úterý zůstane v Česku ještě chladnější počasí s přeháňkami. Od středy přijde pozdní, takzvané tereziánské babí léto, bude slunečno s teplotami nad 20 stupňů Celsia. Opět ochladit by se mělo koncem týdne. Pokles teplot pak bude pozvolna pokračovat až do konce října. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 4.10.2022Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

V polovině týdne se do Česka dostane teplý vzduch od jihu. „Do České republiky sužované přes půl měsíce chladem přinese alespoň na několik dní pozdní léto nazývané v tomto období jako tereziánské,“ uvedl ČHMÚ.

Minimálně od středy do víkendu se tak očekává slunečno, s ranními místními mlhami, které vydrží většinou jen dopoledne, a teplotami nad 20 stupňů Celsia.

Pro středu předpověď očekává až 21 stupňů Celsia, pro zbytek týdne až 22 stupňů. Převážně oblačné počasí s přeháňkami nebo deštěm se může vrátit koncem víkendu. Nejvyšší denní teploty by se měly pohybovat v rozmezí 12 až 17 stupňů Celsia.

Říjen bude podle dlouhodobého výhledu teplotně průměrný. Od příštího týdne už rtuť teploměru nepřesáhne 18 stupňů a bude dále klesat. Ke konci měsíce bude nejchladněji, tři až 11 stupňů Celsia.

Tereziánské léto, nebo také léto svaté Terezie, je jedním z období babího léta. Počítá se od poloviny první říjnové dekády až po dny na přelomu druhé a třetí dekády října, vysvětlil ČHMÚ na Twitteru. V babím létě od poloviny první zářijové dekády tereziánskému létu předcházejí mariánské, ludmilsko-matoušské a svatováclavské léto.

Jde o stará lidová označení, stejně jako pro následující šimonská chladna v poslední říjnové dekádě. Po nich se další slunečné dny mohou vrátit ještě v takzvaném malém babím létě, nebo též létě Všech svatých na začátku listopadu, uvedl ČHMÚ už dřív na svém webu s odkazem na publikaci Velký pranostikon od Zdeňka Vašků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám