Hlavní obsah

Na horách by mohlo o víkendu sněžit

Podle předpovědi počasí by mohlo o víkendu v nadmořských výškách nad tisíc metrů poprvé sněžit. Nelze ovšem očekávat, že by se jednalo o nějaké souvislé pokrývky sněhu. Na chvíli by mohl zůstat ležet sníh snad jen na nejvyšší hoře Krušných hor Klínovci (1244 m).

Foto: Jan Sokol, ČTK

Skiareál Klínovec

Článek

„Začne to. Od sobotního rána lze očekávat v nadmořských výškách nad jeden tisíc metrů smíšené nebo sněhové srážky,“ uvedl Rudolf Kovařík, meteorolog a pozorovatel přírody z Šindelové na Sokolovsku. „Začne totiž přibývat oblačnosti, takže v sobotu bude velice proměnlivo, ale většinou spíše zataženo s četnými přeháňkami a deštěm,“ pokračoval meteorolog. „Teploty se budou v sobotu ráno pohybovat mezi šesti a devíti stupni, ale na horách jen okolo tří stupňů, a proto také tam přijde sníh,“ dodal Kovařík s tím, že v sobotu odpoledne se teploty zvýší na deset až čtrnáct stupňů.

Neděle má vypadat jako přes kopírák. „Velká oblačnost, časté přeháňky, místy s deštěm,“ komentoval meteorolog s tím, že v noci na neděli přijde další, podružná studená fronta. „Na ní se dají očekávat srážky vyloženě sněhové na hřebenech hor,“ prozradil Kovařík s tím, že v údolích klesnou teploty na šest až devět stupňů. „Na horách se ale budou pohybovat mezi nulou a třemi stupni nad nulou,“ doplnil meteorolog, podle kterého by mohly teploty v neděli odpoledne vystoupat až k deseti stupňům, na horách k pěti.

Po víkendu by se mělo počasí zlepšovat, ale jen postupně. „V pondělí bude ráno sice pořád kolem tří až šesti stupňů, ale odpoledne by se to mohlo vyšplhat až k třinácti stupňům. Ubývat ale bude přeháněk,“ popisoval předpověď Kovařík s tím, že od úterý bude již proměnlivo. „Ojediněle přijdou přeháňky a ve středu polojasno, občas déšť a odpoledne teploty už od třinácti do sedmnácti stupňů,“ doplnil.

Víkendový teplotní propad bude tedy podle Kovaříka jen přechodný. „Tak jak tomu bylo například v roce 2012, kdy hned prvního září padal na hřebenech Krušných hor sníh s deštěm a brzy ráno sněžilo, ale nebylo to nic vydatného,“ vzpomínal meteorolog. „Naopak v roce 2016 bylo několik dnů v druhé polovině září ke třiceti stupňům. Září umí být neuvěřitelně proměnlivé. Vyskytne se sníh i takhle vysoké teploty,“ poznamenal Kovařík s tím, že první sníh v nižších polohách padá standardně až v říjnu. „I když v babím létu na začátku října může být i k dvaceti stupňům,“ doplnil.

Podle Kovaříka je nyní předčasné se chystat kompletně na zimu. „Ale vypouštět bazény, to bych doporučil,“ uvedl pozorovatel přírody. „Určitě bych doporučil květiny, které ještě kvetou, tak je ukrýt do pergoly nebo přiložit k domkům,“ pokračoval Kovařík s tím, že růst hub dočasný pokles teplot neovlivní. „Možná trochu v tisíci metrech. V nižších polohách ale vůbec. Naopak deště a přeháňky udrží v lesích současnou vlhkost, která je pro růst hub velmi příznivá,“ dodal pozorovatel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám