Hlavní obsah

V rekordním čase pokořil všechny osmitisícovky. Rozjeté má už i druhé kolo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncem minulého měsíce zdolal po boku norské horolezkyně Kristin Harilaové horu K2. Byla to poslední ze 14 nejvyšších hor světa, které společně pokořili v rekordním čase - za 92 dní. Teď má pětatřicetiletý Tenjen Šerpa nový cíl. Chce být nejmladším člověkem, který vystoupá na všechny osmitisícovky dvakrát.

Nepálský Šerpa usiluje o další rekordVideo: Tenjen Sherpa, AP

 
Článek

Dvojice zdolala horu K2 v Pákistánu v doprovodu dalších osmi horských vůdců ve čtvrtek 27. července a dovršila tím rekordní výstup na všech 14 hor s nadmořskou výškou nad 8000 metrů.

Předchozí rekord v nejrychlejším pokoření těchto hor činil 189 dní, sedmatřicetiletá Harilaová s Tenjenem Šerpou to tak zvládli o poznání rychleji, zabralo jim to pouhých 92 dní.

Šerpa odnesl na zádech horolezce ze zóny smrti pod Mount Everestem

Svět

Nepálec by se však chtěl do historie zapsat ještě razantněji, rád by se stal nejmladším člověkem, který na 14 nejvyšších hor světa vystoupá hned dvakrát. A nutno říct, že má dobře našlápnuto, v druhém kole už mu zbývá jen sedm vrcholů.

Foto: Tenjen Sherpa, AP

Nepálský Šerpa usiluje o další rekord

Jediným člověkem, kterému se dosud stejný počin podařil, je podle serveru Heaven Himalaya jeho nepálský kolega Sanu Šerpa. Ten všechny osmitisícovky dokončil podruhé vloni ve věku 47 let. Tenjenu Sherpovi je aktuálně 35 a výzvu by chtěl stihnout do příštího jara.

Tenjen Šerpa začal lézt na osmitisícovky v roce 2016. Se svými třemi bratry drží rekord v nejpočetnější skupině sourozenců, která společně pokořila Kančendžengu, třetí nejvyšší horu světa. O dva bratry už ale přišel, přičemž jeden z nich zemřel vloni při jedné z výprav na Mount Everest.

Šerpům se podle něj nedostává uznání

Rekordman, který s výstupy v roli horského vůdce začal, aby uživil rodinu, se domnívá, že se Šerpům od nepálské vlády za jejich tvrdou práci nedostává dostatečného uznání.

„Na hory nejde lézt donekonečna. Co jiného tedy dělat, než emigrovat do zahraničí,“ naráží na to, že spousta Šerpů v pokročilém věku opouští rodnou zemi, aby si našla jinou práci a zajistila lepší život pro své rodiny.

„Nedobytný“ Everest? Od prvního pokoření nejvyšší hory světa uplynulo 70 let

Historie

„To vše může skončit, pokud Šerpům dají pozemek, dům a další příležitosti,“ tvrdí pro agenturu AP Tenjen Šerpa, který vyrostl na venkově a nikdy neměl příležitost navštěvovat školu.

I navzdory tomu, že téměř neumí číst a psát, podařilo se mu dosáhnout významných úspěchů. A další Tenjena, jenž společně s manželkou a dvěma syny aktuálně žije v hlavním nepálském městě Káthmándú, dost možná čekají.

Než se však vrhne na plánované rekordy, chce se na podzim na vlastní pěst vydat na horu Šiša Pangma a na vrcholu zakopat fotografie svého bratra. Čtrnáctý nejvyšší vrchol světa byl totiž jedinou osmitisícovkou, kterou jeho bratr nestihl před svou smrtí pokořit.

Nebeský souboj. Šerpa po třech dnech překonal svého kolegu v počtu výstupů na Everest

Muži

Reklama

Výběr článků

Načítám