Hlavní obsah

Šerpa odnesl na zádech horolezce ze zóny smrti pod Mount Everestem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen o vlásek unikl umrznutí malajsijský horolezec, kterému došly síly při výstupu na Mount Everest. Život mu zachránil nepálský šerpa, který ho snesl ze zóny smrti na zádech do bezpečí dočasného tábora.

Šerpa snesl na zádech horolezce ze zóny smrti pod Mount EverestemVideo: Reuters

 
Článek

Šerpa Gelje (30) podle stanice Al-Džazíra původně vedl v polovině května na nejvyšší horu světa čínského klienta, když uviděl malajsijského horolezce, jak se drží lana a třese se zimou.

Bylo to v zóně smrti, kde teploty běžně klesají pod minus 30 stupňů. Gelje neváhal. Klienta přesvědčil, aby výstup vzdal, a sám se vydal na pomoc umrzajícímu muži.

Foto: Profimedia.cz

Šerpa Gelje

„Zachránit jeden život je důležitější než se modlit v klášteře,“ vysvětlil oddaný buddhista.

Naložil si malajsijského horolezce na záda a táhl jej 600 metrů do dočasného tábora. Byli na cestě asi šest hodin, když se k nim přidal další šerpa Nima Thai, zkušený průvodce.

„Zabalili jsme horolezce do karimatky, táhli jsme ho po sněhu nebo střídavě nesli na zádech do třetího tábora,“ vyprávěl Gelje.

Z výšky 7162 metrů, kde se dočasný tábor nacházel, horolezce vyzvedl vrtulník a na závěsu ho dopravil do základního tábora.

Společnost Seven Summit Treks, která zajišťovala výstup malajsijského horolezce, s odkazem na ochranu soukromí odmítla upřesnit jeho identitu. Podle Al-Džazíry se muž již zotavil natolik, že minulý týden odcestoval do Malajsie.

Nepál vydal rekordních 478 povolení pro Mount Everest pro lezeckou sezonu od března do května. Při výstupu na nejvyšší horu světa letos zemřelo už 12 lidí.

Opět zácpa na Everestu? Nepál vydal rekordní počet povolení pro výstup

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám