Hlavní obsah

V Libyi se konal festival kuskusu. Na obří pokrm využili maso z pěti velbloudů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve městě Sabráta v severozápadní Libyi se v pátek konal festival kuskusu, národního jídla severoafrické země. Hlavním lákadlem byl obří pokrm, jenž obsahoval 2500 kilogramů kuskusu a maso z pěti velbloudů. Na jeho přípravě se podílelo 20 libyjských kuchařů, píše server Yahoo News.

V Libyi se konal festival kuskusu.Video: Reuters

 
Článek

Kuskus je jednou ze základních potravin v zemích napříč celou severní Afrikou. Nejinak je tomu v Libyi, kde se letos konal již třetí festival, jenž toto jídlo oslavuje.

„Nedávno bylo uzavřeno memorandum o porozumění mezi zeměmi Maghrebu - Marokem, Alžírskem, Tuniskem a Mauritánií, aby se kuskus zařadil do arabského dědictví. Libye však nebyla součástí, protože nepodepsala dohodu o zachování dědictví,“ řekl agentuře Reuters šéf libyjské organizace na podporu cestovního ruchu a zachování nehmotného kulturního dědictví Ali al-Futimi.

Foto: Reuters

V Libyi se konal festival kuskusu.

„Bylo nám to líto, a tak jsme byli aktivní jak na lidské, tak organizační úrovni a oživili jsme Den libyjského kuskusu. Prostřednictvím něho jsme úředníkům v Libyi a v UNESCO zaslali vzkaz, že kuskus je součástí libyjské identity, stejně jako je tomu v jiných zemích Maghrebu,“ dodal.

Nádoba o průměru čtyři metry

Jak informoval server Yahoo News, na festivalu v Sabrátě, zhruba 70 kilometrů západně od hlavního města Tripolisu, byl hlavním lákadlem obří pokrm, jenž obsahoval 2500 kilogramů kuskusu a maso z pěti velbloudů. Jídlo se nacházelo v nádobě o průměru čtyři metry a na jeho přípravě se podílelo 20 libyjských kuchařů.

Kuskus se vyrábí z krupice z pšenice, která se vaří v páře obvykle s masem a zeleninou.

KVÍZ: Koktejly a jejich ingredience. Znáte je dobře?

Muži

Reklama

Výběr článků

Načítám