Hlavní obsah

Uvařili pivo na počest krále, ten abdikoval. Teď jde historický mok do dražby

S korunovací panovníka v Británii je tradičně spjata rovněž výroba korunovačních piv. V roce 2011 se historikům podařilo nalézt pivo, které bylo uvařeno v roce 1936 ke korunovaci krále Eduarda VIII. plánované na následující rok. Tento archivní kousek, jenž má za sebou barvitou historii, nyní půjde do dražby.

Pivo uvařené na zrušenou korunovaci v roce 1937 jde do dražbyVideo: AP

 
Článek

Král Eduard měl být korunován 12. května 1937, avšak kvůli jeho předčasné abdikaci se pivo ani nedostalo do prodeje. Do roku 2011 tak leželo ve sklepě pivovaru Greene King.

„Najít tajný archiv je snem každého historika. A tohle je tajný archiv něčeho, co se v roce 1936 skutečně pilo. Můžeme najít dopisy, deníky, oblečení, ale moc nenacházíme skutečné potraviny, které lidé jedli, protože byly už snědeny nebo vypity. A právě proto je tak úžasné, že jsme našli skutečné pivo z roku 1936,“ popisuje nález piva s nadšením historička Kate Williamsová.

Výtěžek z dražby piva půjde na britskou charitativní organizaci The Prince’s Trust, kterou založil Karel III. na pomoc mladým lidem. Informoval o tom server CNN.

Britský pivovar oslavuje novým pivem návrat krále

Muži

Za abdikací byla láska

Skutečný příběh za abdikací krále Eduarda je jako z romantického filmu.

Dne 11. prosince 1936 vystoupil Eduard VIII. v rozhlase BBC, aby ohlásil svou abdikaci veřejnosti.

„Zjistil jsem, že je nemožné nést těžké břemeno odpovědnosti a plnit své královské povinnosti tak, jak bych si přál, bez pomoci a podpory ženy, kterou miluji,“ řekl.

Foto: AP

Eduard VIII. na archivním snímku.

Jeho přítelkyně byla totiž neurozená Američanka Wallis Simpsonová, která byla navíc dvakrát rozvedená. Královská rodina ji odmítla přijmout do rodiny a postavila Eduarda před ultimátum. Eduard si vybral lásku k Wallis a obětoval královskou korunu. V roce 1937 se vzali ve Francii a žili v exilu.

V dnešní době už situace působí mnohem méně dramaticky, než tomu bylo ve 30. letech.

„Nebylo možné, aby se rozvedený člověk stal královnou, stejně jako se rozvedený člověk nemohl oženit s hlavou anglikánské církve. Rozvedení lidé byli v té době nepřijatelní,“ říká historička Williamsová.

Alžběta II. si přeje, aby se po její smrti Camille říkalo královna

Evropa

„Teď se věci změnily, jsou mnohem modernější. Král je sám rozvedený a je ženatý s rozvedenou ženou. A bude korunován a Camilla bude korunována po jeho boku jako královna manželka,“ dodává a doufá, že pivo s takovou historií se prodá za slušnou částku.

Foto: AP

Pivo uvařené na zrušenou korunovaci v roce 1937 jde do dražby.

„Řekla bych, že za dobrou pětimístnou částku. Protože když se nad tím zamyslíte, docela nedávno se prodával jeden kus svatebního dortu Karla III. a Diany, jen z 80. let, a ten se prodal za 2 000 liber (okolo 53 tisíc korun). Tak kolik stojí pivo ze třicátých let? No, to by se mohlo prodat za docela dost,“ zamýšlí se.

Archivní pivo je velmi silné, má 12 % ve srovnání s obvyklými 4 % alkoholu. Je sice již nepitelné, ale údajně má chuť sherry a modrého sýra. Vydraženo bude 5. května, den před korunovací Karla III.

Camilla se stane britskou královnou. Bude korunována společně s manželem Karlem III.

Koktejl

Může se vám hodit na Firmy.cz: Pivovary, Minipivovary

Může se vám hodit na Zboží.cz: Prodej piva

Reklama

Výběr článků

Načítám