Hlavní obsah

Příběh nejstaršího kulturisty na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Guinnessovy knihy rekordů se jako nejstarší kulturista na světě dostal už v roce 2015, tehdy měl 83 let. Dnes je Jimu Arringtonovi z USA devadesát a stále je kulturistice věrný. Ba co víc, v soutěžích obsazuje ty nejvyšší příčky a poráží i mnohem mladší soupeře.

Foto: Guinnessova kniha rekordů

Devadesátiletý Jim Arrington na archivní a aktuální fotografii.

Článek

Naposledy se Arrington umístil na soutěži v Nevadě pořádané mezinárodní profesionální sportovní federací IFBB Professional League. V kategorii nad 70 let skončil třetí a v kategorii nad 80 let první.

Ačkoliv se kulturistice věnuje už desítky let a i v pokročilém věku se může chlubit vypracovaným tělem, nebývalo tomu tak vždy.

Arrington se narodil předčasně - měsíc a půl před plánovaným termínem - a vážil pouze 2,5 kilogramu. Od dětství trpěl astmatem a často býval nemocný.

Zvrat nastal v roce 1947, kdy mu bylo 15 let. Tehdy se rozhodl, že se svým chatrným zdravím něco udělá, a začal posilovat. „Chtěl jsem být superhrdinou,“ směje se Američan.

Posilovna třikrát týdně

Od té doby uplynulo neuvěřitelných 75 let a své vášni je stále věrný. Do posilovny aktuálně chodí třikrát týdně na dvě hodiny. „Vidím ho tu skoro každý den. Zvládne víc než dobrých 60 procent mých klientů či běžných návštěvníků posilovny,“ tvrdí jeden z trenérů v posilovně, kterou Arrington navštěvuje.

Foto: Guinnessova kniha rekordů

Jim Arrington je nejstarším kulturistou na světě.

A jaký je jeho recept na úspěch, díky němuž dokázal být ve skvělé kondici takhle dlouho? Podle Arringtonových slov jde o schopnost adaptovat se.

„Co funguje v jedné fázi života, nemusí fungovat v jiné fázi,“ vysvětluje pro server Guinnessovy knihy rekordů s tím, že kromě změny v tréninku upravil i svůj jídelníček. Dříve prý jedl hodně hovězího a pil mnoho mléka, nyní konzumuje velké množství hub, má rád olivový olej a obecně se zaměřuje na zdravou stravu. „Přišel jsem na to, že díky tomu budu moct i nadále pokračovat s tréninkem,“ říká.

S ohledem na to, že se kulturistice věnuje více než půlstoletí, se objevil v řadě televizních pořadů, a vloni se dokonce jeho akty objevily v časopise Men’s Health.

Jak sám Američan říká, vstupenka do Guinnessovy knihy rekordů mu otevřela spoustu nových dvířek k příležitostem, o nichž ani nesnil a které ho ještě více namotivovaly k tvrdé práci.

Australan překonal rekord v počtu kliků za hodinu. Teď chce z trůnu sesadit Čecha

Muži

Reklama

Výběr článků

Načítám