Hlavní obsah

Pivo ze ztvrdlého chleba? V Brně už připravili přes 30 receptur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Klasický český ležák vaří z neprodaného ztvrdlého chleba vědci z Agronomické fakulty (AF) Mendelovy univerzity v Brně. Od začátku projektu už připravili více než 30 receptur ležáku a několik dalších receptur pro piva svrchně kvašená. Chtějí tak mimo jiné omezit plýtvání potravinami.

Foto: Milan Geršl - MENDELU

Milan Geršl a Tomáš Gregor z Mendelovy univerzity v Brně

Článek

„I nespotřebované pečivo je svým způsobem odpad. V žádném případě se tím nemyslí nějaké znečištěné nebo zplesnivělé pečivo, ale to ztvrdlé, které se nestihlo prodat,“ uvedl Milan Geršl z Ústavu zemědělské, potravinářské a environmentální techniky AF.

Foto: Milan Geršl - MENDELU

Vzorky piva připravené na senzorickou analýzu.

Vědce inspirovaly postupy z USA a Velké Británie, kde se už podobným způsobem pivo vaří. Používají se ale odlišné druhy pečiva, a vzniklé pivo se tak nepodobá tomu klasickému českému. Vědci si proto dali za cíl připravit recepturu klasického českého ležáku, který by se dal uvařit z různých typů chleba. V projektu pivo vzniká dvěma způsoby. Jedna skupina vaří pivo čistě z nespotřebovaného pečiva, druhá používá chleba vlastnoručně upečený. Díky obsahu obilnin je možné pečivem nahradit část sladu.

Tomáš Drahoňovský: Z televizních obrazovek zběhl k pivu, pamatuje bizarní útok koblihou

Podcasty a pořady

„Když připravujeme nové receptury a použijeme nějaké anonymní pečivo z tržní sítě, musíme udělat jeho rozbor. Zjišťujeme, kolik obsahuje tuků nebo soli. Proto jsme se rozhodli jít i tou cestou, že si pečivo připravíme sami a následně zkoumáme, jaký vliv mají různé chleby na finální pivo,“ uvedl Tomáš Gregor z Ústavu technologie potravin AF.

Foto: Milan Geršl - MENDELU

Kvasné tanky univerzitního pivovaru

Vědci mění obsahy tuků v pečivu, pečou chleba kváskový nebo s použitím kvasnic. Za poslední dva roky připravili vědci 30 receptur českého ležáku, z toho dvě nejlepší plánují do konce roku přihlásit jako užitný vzor. Ten by potom mohli využít velké i malé pivovary nebo lidé, kteří si vaří vlastní pivo pro svou spotřebu.

Pivovarem roku je Bernard, minipivovarem Volt

Ekonomika

Vědci nyní plánují vyzkoušet i jiné druhy piv. Uvařit chtějí silného portera nebo ALE, tedy svrchně kvašené pivo. „Pil jsem asi všechny várky, které jsme doteď připravili, a všechna piva byla dobrá. Samozřejmě u pití tady těch alternativních nápojů musí být lidé otevření novým věcem, jinak vůbec nemá smysl je dělat. Když dám do piva půlku chleba, vždycky to bude chutnat odlišně. Zase tak vzdálené klasickým pivům to ale není,“ dodal Gregor.

Foto: Milan Geršl - MENDELU

Příprava maloobjemového testu nové receptury.

V případě užitných vzorů jsou vědci konzervativnější. Přihlášené receptury budou podobné klasickým českým ležákům anebo pivům svrchně kvašeným s velmi podstatnou sladovou chutí, budou více chmelené a hořké.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám