Hlavní obsah

Miliardy mu štěstí nepřinesly. Teď pojídá sto pilulek denně a chce žít navěky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Být stále mlád, to je skromný cíl amerického 46letého podnikatele Bryana Johnsona, který vede válku proti stárnutí. Svému boji za věčnost s odhodláním zasvětil svůj život. Denně spořádá přes 100 prášků, vzdal se alkoholu i společenského života.

Foto: Profimedia.cz

Bryan Johnson chce žít navěky.

Článek

Jak vypadá Bryanův den? Vstává v půl páté ráno, veškerý svůj denní příjem kalorií sní ještě před jedenáctou hodinou dopoledne a do postele chodí sám v půl deváté večer. Denně pozře více než 100 různých doplňků stravy, své tělo vystavuje pod paprsky červeného světla a pozice vsedě tráví na elektromagnetickém zařízení k posílení pánevního dna.

Americký podnikatel věří, že mu striktní režim pomůže zpomalit proces stárnutí. Doufá, že jeden chronologický rok může uběhnout bez toho, aniž by jeho tělo zestárlo. A jaký je jeho konečný cíl? „Neumřít,“ svěřil se Bryan deníku The Guardian.

V roce 2013 prodal Johnson svou firmu Braintree Venmo za 800 milionů dolarů (v přepočtu za necelých 16 miliard korun). Peníze mu však příliš štěstí nepřinesly. Jeho život zaplnil alkohol, nadměrné množství jídla a deprese. Zhýralý styl života se rozhodl změnit a oddal se do rukou vědců a algoritmů.

„Projdeme každou vědeckou publikaci o zdraví a délce života (zatím asi 2000 publikací). Každou studii vezmeme, vyhodnotíme podle řady kritérií a stanovíme priority,“ popisoval systém práce Johnson.

Experiment s krevní plazmou

Jeho životní styl rozhodně není procházka růžovým sadem a vyžaduje velkou míru odříkání. Striktní jídelníček se skládá ze tří jídel denně, ve kterých najdete pouze vařenou brokolici, květák, houby a česnek. Největší lahodou je pak ořechový pudink, ve kterém si rádoby nesmrtelný Američan vychutnává chia semínka, makadamové ořechy a bobule.

V rámci zkoušení nejrůznějších technik experimentoval Johnson dokonce s krevní plazmou, kterou si bral od svého 18letého syna Talmaga, vlastní krevní plazmu pak daroval svému otci. Vzhledem k nedostatku výsledků od této metody nakonec upustil.

Zdravý životní styl se samozřejmě neobejde bez pohybu. Bryan kombinuje silový trénink a kardiovaskulární cvičení, jelikož obojí významně vede ke snížení úmrtnosti. Na benchpressu dokáže zvednout přes 100 kg a hladina jeho tělesného tuku se pohybuje kolem 7 procent.

Jaké má tato metoda dosavadní výsledky? Byť se zlepšují Bryanovy biomarkery typické pro věk (síla, hustota minerálů v kostech, tloušťka vlasů), neukazuje se zpomalení stárnutí žádným významným způsobem.

„My lidé máme sadu genů, která omezuje délku našeho života. V systému Johnsona není nic, co by změnilo jeho maximální životnost. Dá se říct, že se dostal na lepší trajektorii stárnutí, ale nelze říct, že proces stárnutí zastavil,“ okomentoval životní styl amerického podnikatele biochemik Charles Brenner, který se věnuje dlouhověkosti.

Veterán z 2. světové slaví 104 let. Dlouhověkost s nadsázkou připisuje tvrdému alkoholu

Koktejl

A co když ho srazí autobus?

Kritici často zmiňují, že jeho striktní režim může snadno přijít vniveč – stačí srážka s autobusem. „Rád se nechám srazit autobusem. Chtěl bych, aby moje smrt byla co možná nejzábavnější pro všechny zúčastněné,“ reagoval americký snaživec o věčný život.

Na své cestě za dlouhověkostí nechce kráčet sám, a tak nabádá ostatní, aby se k němu přidali. Své myšlenky a praktiky ztělesnil do podoby projektu Blueprint, který ho ročně vyjde na dva miliony dolarů (přes 45 milionů korun). Jde o systém, na kterém se podílí řada lékařů, kteří Bryana neustále podrobují nejrůznějším vyšetřením, a pomáhají mu tak k naplnění jeho cíle. Poznatky ze svého projektu sdílí online. Do budoucna chce svůj projekt zpřístupnit pro všechny se zájmem o dlouhý život.

Alkohol z vás hezčí lidi neudělá, vyplývá z nové studie

Muži

Reklama

Související témata:
Bryan Johnson
Doplňky stravy
Společenský život

Výběr článků

Načítám