Hlavní obsah

Alkohol z vás hezčí lidi neudělá, vyplývá z nové studie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znáte to, dáte si pár drinků a svět je hned půvabnější, jako byste na něj koukali přes růžové brýle - vědci je nazývají pivními brýlemi. Skrze tyto brýle by se i lidé kolem nás mohli zdát atraktivnější, jenže pravda je jinde. Výsledky výzkumu naznačují, že alkohol nám pouze dodává odvahu oslovovat přitažlivější lidi.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

S termínem „pivní brýle“ přišli údajně v osmdesátých letech minulého století američtí vysokoškoláci. Dřívější studie se zaměřovaly na porovnávání výsledků opilých a střízlivých probandů při hodnocení druhých na základě předložených fotografií. Výzkumy však nepřinesly jednoznačné závěry o efektu těchto pomyslných brýlí.

Nová studie přidala další dimenzi – možnost ve skutečnosti potkat ohodnocované jedince, což dodalo výzkumu prvek reality. K nastolení opravdové hospodské atmosféry navíc hodnotili muži fotografie v kamarádských dvojicích. Servírovaná jim byla vodka s brusinkovým džusem, dokud nedosáhli koncentrace 0,8 promile alkoholu v krvi. Po odprezentování fotografií měli uvést, s kým by se nejraději potkali v budoucím experimentu.

Roste sebevědomí

„Závěry výzkumu naznačují, že alkohol nezvyšuje percepci míry atraktivity u druhých, ale napomáhá k oslovení těch, kteří se nám zdají nejpřitažlivější,“ citoval The Guardian profesorku psychologie Molly Bowdringovou, vedoucí kalifornské studie.

S opojným nápojem v krvi vám tedy druzí nebudou připadat hezčí, ale vy budete dostatečně sebevědomí a přímočaří se nebát oslovit i ty nejatraktivnější.

„Je důležité si být tohoto fenoménu vědom a vyvarovat se potenciálně nebezpečnému rizikovému sexuálnímu chování, právě v důsledku užití alkoholu,“ upozornila americká psycholožka.

Muž po pádu z kola na Hodonínsku nadýchal přes 4,5 promile

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám