Hlavní obsah

Francouzský kuchař vařil v michelinské restauraci, skončil v české vísce na Vysočině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V malebné vesničce Horní Dubenky na Vysočině se skrývá kousek Francie, který Čechům odhaluje šéfkuchař Rémi Decroix. Ve svém bistru už několik let připravuje tradiční francouzské pokrmy – šneky, cibulačku nebo crème brûlée, ale menu sestavuje také ze sezonních surovin, které si shání sám. Zkušenosti sbíral v michelinských restauracích po světě.

Francouzský kuchař vaří na české Vysočině.Video: Novinky

 
Článek

Rémi je kuchařem již 35 let a chtěl jím být odjakživa. Po studiích začal vařit v rodném městě Lille na severu Francie, ale působil i ve Švýcarsku, Norsku nebo USA. Byl také kuchařem v restauraci, která obdržela michelinskou hvězdu.

Do Česka se dostal před více než dvaceti lety úplnou náhodou, když odpověděl na inzerát. „Zůstal jsem tady, protože se tu cítím dobře,“ říká šéfkuchař s tím, že v restauracích, kde pracoval, vařil i pro Václava Havla nebo francouzské a české herce.

Jednadvacetiletý student ČVUT se stal mistrem světa v Excelu

Muži

Kromě toho, že se mu na Vysočině líbí a dobře žije, si zde samozřejmě založil rodinu a ta je pro něho tím nejdůležitějším.

„Čechy neučím jíst lépe“

Přestože je mistrem v přípravě francouzské kuchyně, tou českou neopovrhuje. „Je to stejná kuchyně, jakou vařila moje babička. Určitě Čechy neučím lépe jíst,“ dodává Decroix s tím, že českou svíčkovou miluje.

Foto: Novinky

Rémi si všechno vaří a peče sám.

Šéfkuchař si veliký zájem ze strany hostů vysvětluje tak, že Češi hodně cestují, a pokud jim francouzská kuchyně zachutnala, chtějí si ji dopřát i po dovolené. Bistro má sice otevřeno od čtvrtka do neděle, stoly jsou ale plné na několik týdnů dopředu.

O michelinskou hvězdu nestojí

Decroix působil v michelinské restauraci, získat hvězdu pro své bistro pro něj ale není prioritou. „Nemám ambici usilovat o michelinskou hvězdu. Mojí největší radostí je, že lidé, kteří sem chodí, jsou spokojení,“ říká skromně.

Přesto se může chlubit jedním oceněním, protože podnik v roce 2016 vyhrál soutěž Kouzelná místa v ČR.

Krmil své slepice moučnými červy. Z červího trusu nakonec vyrobil kvalitní hnojivo

Muži

Bistro překypuje rodinnou atmosférou, a to díky unikátnímu umístění kuchyně. Ta je totiž otevřená a hosté mohou při čekání sledovat přípravu jejich pokrmů. Obdivuhodné je i to, že všechna jídla Decroix připravuje sám.

Vaří to, co mu chutná

Kromě tradičních francouzských receptů vaří z čerstvých sezonních surovin. „Máme stálé menu, ale pak také to, které se každý měsíc mění a které dělám podle toho, na co bych měl v daném období chuť já sám,“ směje se šéfkuchař.

Foto: Novinky

Na meníčku nechybí tradiční francouzské jídlo – šneci.

Aktuálně v bistru nabízí podzimní saláty, terinu s kaštany a s marmeládou z brambor, candáta na omáčce z bílého vína nebo jehněčí s fazolemi a mnoho dalšího.

U Rémiho je také zajímavé, že se naučil vařit hlavně z místních surovin. Dříve téměř vše nakupoval ve Francii, nyní odtamtud dováží jen pár drobností, vše pořizuje od místních pěstitelů a farmářů.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Bistrot de Papa

Reklama

Související témata:
Remi Decroix
Bistrot de Papa
Francouzská kuchyně

Výběr článků

Načítám