Hlavní obsah

Celý život sloužil v české armádě. Nyní dělá skrze objektiv radost Balijcům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmatřicetiletý Kamil Krč z Bohumína sloužil 17 let v Armádě České republiky, vloni se však rozhodl službu ukončit a svůj život nasměrovat zcela jiným směrem. Přestěhoval se na indonéský ostrov Bali, kde dokumentuje životní příběhy místních lidí. V rámci svého projektu s názvem Na věku nezáleží - očima jednoho dobrodruha se aktuálně zaměřuje na portréty vesničanů, které poté výsledným produktem vytištěným na plátně obdarovává.

Celý život sloužil v české armádě, teď Kamil Krč fotí vesničany na BaliVideo: Martin Vlk, Novinky

 
Článek

„V armádě jsem byl 17 let, do služby jsem se přihlásil hned po studiích. Posledních šest let jsem pracoval na oddělení lidských zdrojů a věnoval se náboru nových vojáků,“ vypráví Krč, jenž se vloni rozhodl stabilní zaměstnání ukončit a vydat se bez větších plánů s malým batohem do Indonésie.

Český pár s dětmi přesídlil během pandemie na Tenerife. V rozhovoru vysvětluje, co to obnáší

Cestování

„Bylo to jedno z nejtěžších rozhodnutí v mém životě. Musel jsem bojovat se svými strachy, rozloučit se s rodinou, ukončit vztah, který jsem v té době měl. Ta myšlenka sbalit se a vyjet do neznáma se mě ale držela příliš dlouho. Dnes jsem rád, že jsem to rozhodnutí udělal, protože mě v životě hodně posunulo,“ svěřuje se bývalý voják.

Dělá radost místním lidem

Dnes Kamil Krč tráví většinu svého času objížděním indonéského ostrova Bali a fotografováním tamním obyvatel. „Fotografie jako taková byla mou vášní celý život,“ říká s tím, že se mu brzy podařilo svoji vášeň překlenout v projekt, který má přesah a dělá lidem radost.

Foto: Archiv Kamila Krče

Kamil Krč objíždí ostrov Bali a fotí zdejší vesničany. Ty pak portréty na plátně obdarovává.

V rámci projektu s názvem Na věku nezáleží - očima jednoho dobrodruha fotografuje primárně starší balijské vesničany, které následně portréty vytištěnými na plátně obdarovává.

„Nefunguje tu sociální systém, senioři jsou většinou závislí na podpoře svých dětí. Zároveň jsou ale nesmírně pracovití a tvrdě dřou na svých polích. Přišlo mi, že je to část populace, která je tady nejzranitelnější. Pokud bude projekt, jenž zastřešuje crowdfundingová platforma Donio, úspěšný, dostane se jim i finanční pomoc,“ vysvětluje Krč.

Co dokáže jedna fotka

A mají Balijci z darů v podobě velkoformátových obrazů radost? „Ty reakce jsou různé, radost samozřejmě převládá. Setkali jsme se ale i se situací, kdy byla 95letá žena díky obrazu s portrétem sebe sama překvapená, jak vypadá. Místní lidé se nedívají tak často do zrcadla a nevnímají vzhled jako klíčový. Žijí podle hinduistických principů a mají zcela odlišné hodnoty než my,“ objasňuje.

Foto: Archiv Kamila Krče

Místní lidé jsou díky fotce někdy překvapení, jak vlastně vypadají, říká Kamil Krč.

„A jak ten člověk stárne, tak mnohdy nestíhá rekapitulovat svůj život. Když jsme jí ten obraz předávali, tak se jí mohly vybavit určité vzpomínky. To jsou velmi silné momenty, kdy absolutně netušíme, co se v tom člověku může odehrávat,“ vypráví Krč, jemuž s projektem pomáhá Balijka Asti.

Video Kamila Krče zachycující každodenní život Balijců.Video: Archiv Kamila Krče

Kamil Krč je na indonéském ostrově spokojený, budoucnost však příliš neřeší a čas nechává volně plynout. „Nikdy nevíme, kde skončíme. Aktuálně se mi tady velmi líbí. Ať je to zdejší kultura, náboženství či podnebí, všechno na mě velmi dobře působí a je to jednoznačně v souladu s mým já,“ uzavírá.

Anketa

Pohráváte si také s myšlenkou, že ukončíte práci a odjedete do zahraničí?
Ano, už roky.
20,7 %
Občas mě to napadne.
37,3 %
Už jsem tak učinil.
4,4 %
Ne, to mě neláká.
37,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 907 čtenářů.

Dceři na Bali chyběl párek v rohlíku. Češka ho kvůli ní začala na ostrově vyrábět i prodávat

Muži

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám