Hlavní obsah

Brit je patrně prvním člověkem, který přeběhl celou Afriku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyběhl vloni 22. dubna z nejjižnějšího bodu Afriky, Střelkového mysu v Jihoafrické republice, s cílem dorazit do Ras Angela, nejsevernějšího bodu černého kontinentu v Tunisku. Po 352 dnech, 16 navštívených zemích a více než 16 000 kilometrech v nohách se mu to podařilo. Poslední kilometry před cílem, do kterého dorazil v neděli, Russela Cooka doprovázela početná skupina fanoušků.

Přes 16 000 kilometrů za necelý rok, ultramaratonec Cook končí běh napříč AfrikouVideo: Reuters

 
Článek

„První člověk, který kdy přeběhl napříč celou Afriku. Mise splněna,“ napsal na sociálních sítích sedmadvacetiletý Russell Cook z anglického Worthingu k fotografiím, na nichž společně s fanoušky protíná cílovou pásku.

Ačkoliv svou africkou odyseu popsal pouhých pár dní před cílem jako bezpochyby nejtěžší počin v jeho dosavadním životě, emoce a nadšení nakonec únavu dle jeho slov přebily. „Jak můžete cítit únavu, když s vámi běží tolik lidí?“ ptal se reportérů v Tunisku.

Afrika vás naučí lhát, říkají po cestě napříč kontinentem Brezovar s Písaříkem

Muži

„V každé jednotlivé zemi, kde jsme byli, jsme potkali neuvěřitelné lidi, kteří nás přivítali s láskou a laskavostí. Lidský duch je krásná věc. Jsem za to velmi vděčný a rozhodně bych chtěl povzbudit každého, aby se vydal za svým dobrodružstvím, ať už to bude znamenat cokoliv,“ napsal Cook na sociální síti X.

Cook během cesty, která nakonec trvala 352 dní, vkročil do 16 států a zdolal 16 294 kilometrů, což je ekvivalent 386 maratonů. To jinými slovy znamená, že v průměru každý den zdolal více než maraton.

Některé dny z různých důvodů běžet nemohl, obvykle tak měl denně v nohách ještě mnohem větší vzdálenost.

Na charitu vybral miliony

Potýkal se rovněž s celou řadou problémů, ztratil se v džungli, byl unesen, stal se obětí ozbrojené loupeže, měl potíže se získáním víz, bojoval s podvýživou, nemocemi a mnoha zraněními. Cookův kompletní příběh jsme zpracovali v dřívějším článku.

Co se týče zdravotních komplikací, už 45. den cesty mu lékaři našli v moči krev a bílkoviny. Největším problémem v tomto ohledu se však ukázala bolest zad. Po lékařské prohlídce v Nigérii mu bylo výrazně doporučeno, aby snížil denní limit uběhnutých kilometrů.

„Trvalo pár dní, než jsem dostal do ruky nějaké (rentgenové) snímky. Neměl jsem žádné poškození kostí, takže bylo na čase přestat se vrtět jako malá lasička, dát si ty nejsilnější léky proti bolesti a pochodovat dál jako zombie,“ popsal tehdy těžké chvíle, s nimiž se vypořádal po svém. Ne nadarmo se mu přezdívá Hardest Geezer (nejtvrdší chlapík).

A právě díky nezdolnosti, vytrvalosti a sebezapření dosáhl kýženého úspěchu. A nejen toho sportovního, ale rovněž charitativního. Pro dobrou věc se mu dosud podařilo vybrat přes 800 tisíc liber (cca 23 milionů korun).

Polovina výtěžku poputuje do charitativní organizace The Running Charity, která pomáhá mladým lidem bez domova, druhá polovina bude směřovat k organizaci WaterAid, jež poskytuje čistou vodu do míst, kde je jí nedostatek.

Oslavné daiquiri

Poslední velkou výzvou byla pro Cooka saharská poušť. Musel se obejít bez asfaltu, signálu či známek jakékoliv civilizace. Aby se vyhnul neúnosnému vedru a písečným bouřím, běžel v těchto koutech světa obvykle v noci a kvůli všudypřítomnému písku mnohdy s plaveckými brýlemi.

Zhruba před třemi týdny Brit vyhlásil datum ukončení výpravy a vyzval všechny fanoušky, aby se k němu na posledních několik kilometrů připojili. Na místo dorazilo množství lidí ze všech koutů světa, a tak Cook poprvé pocítil podporu nejenom virtuální - na Instagramu ho sleduje přes milion uživatelů -, ale i tu reálnou.

Foto: Reuters

Daiquiri v cíli nesmělo chybět

V cíli si kromě pozornosti Cook pochutnal rovněž na jahodovém daiquiri, o kterém dlouho snil.

Následně se s fanoušky přesunul do jednoho z hotelů v tuniském městě Bizerte, kde zahrála anglická punková kapela Soft Play, dříve známá pod názvem Slaves.

Země, kterými Russell Cook běžel

Jihoafrická republika, Namibie, Angola, Demokratická republika Kongo, Kongo, Kamerun, Nigérie, Benin, Togo, Ghana, Pobřeží slonoviny, Guinea, Senegal, Mauritánie, Alžírsko, Tunisko.

Navštívil indiánský běžecký národ a setkal se s hrdiny světového bestselleru. Splněný sen, říká

Muži

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám