Hlavní obsah

Afrika vás naučí lhát, říkají po cestě napříč kontinentem Brezovar s Písaříkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestovatel Igor Brezovar a herec Martin Písařík po sedmi měsících – rozdělených do čtyř etap – úspěšně dokončili cestu napříč Afrikou na motorkách, kterou dokumentovali pro Českou televizi v rámci projektu Po jedné stopě. Zhruba tisíc kilometrů před jejich cílem, na jihu Namibie, jsem se s nimi setkal a o zážitcích z jejich dobrodružné výpravy si s nimi popovídal.

Afrika vás naučí lhát, říkají po cestě napříč kontinentem Brezovar s PísaříkemVideo: Novinky

 
Článek

Na aktéry z projektu Po jedné stopě jsem narazil v namibijském městě Keetmanshoop. S ohledem na to, že podstatnou část cesty již měli v tu dobu za sebou, mohli celou výpravu předběžně zhodnotit a vylíčit zážitky z jednotlivých zemí, jimiž projížděli.

„Těch států je celkem dvaadvacet. Začali jsme v Maroku a jeli podél celého západního pobřeží, přičemž cílem je Kapské město v Jihoafrické republice,“ vysvětluje v rozhovoru Brezovar, podle kterého byla expedice napříč Afrikou v kombinaci s natáčením dokumentárního seriálu vyvrcholením jeho cestovatelské kariéry.

Tour de France si cením, ale pomoc dětem je víc, říká jezdec na vysokém kole Zimovčák

Muži

„Vybrali jsme kontinent, u kterého jsme věděli, že u diváků bude mít úspěch. Afrika je různorodá, každý stát má jinou kulturu, náboženství, podnebí, faunu a flóru, lidé mají různou barvu pleti. Ostatní kontinenty nejsou až tak divoké, a my jsme chtěli to nejdivočejší, co svět nabízí,“ dodává cestovatel původem ze Slovinska.

Foto: Martin Vlk, Novinky

Igor Brezovar (vlevo) a Martin Písařík se svými motorkami, s nimiž projeli ze severu na jih celou Afriku.

Kromě Písaříka s Brezovarem, kteří měli v rámci natáčení jasně rozdělené role, byl součástí poslední části výpravy ještě řidič doprovodného vozu Honza Žlábek a kameraman Luboš Hrabák.

„Chvilku nám to trvalo, ale nakonec jsme si každý našli svoje místo. Zatímco Igor má roli zkušeného cestovatele, průvodce, jenž otevírá dveře, já jsem v pozici nováčka, který všechno vidí poprvé a ze všeho má zážitek. Vlastně to je jako by pozice diváka, který následně sleduje pořad v televizi,“ říká Písařík.

Nejkrásnější ženy jsou v Senegalu

Nejlepší na celé cestě byly podle dvojice cestovatelů interakce s běžnými lidmi, nejhorší pak hraniční přechody. „Se svým skautským, dobráckým myšlením bych daleko nedojel. Za všechno bych zaplatil, všechno bych rozdal. Afrika vás naučí lhát a číst lidi,“ svěřuje se Písařík.

A kde jsou nejkrásnější ženy? „Co se týče Afriky, tak jednoznačně v Senegalu. Čím blíže rovníku, tím jsou ženy macatější, mají širší nos. Senegalky jsou naopak štíhlé, vysoké, elegantní. Samozřejmě je to ale otázka vkusu,“ přiznává Brezovar.

Upoutávka na dokumentární seriál Po jedné stopěVideo: Archiv Po jedné stopě

„Je potřeba říct, že Afričanky mají neuvěřitelně nádhernou chůzi. Ženy zde často odmalička nosí věci na hlavě, díky čemuž chodí vzpřímeně. Je to nesmírně elegantní, najednou se z ženy stává dáma, za kterou se každý ohlédne, a to i když je někde na vesnici,“ zamýšlí se Písařík a přidává ještě jeden poznatek z Afriky.

Český pár s dětmi přesídlil během pandemie na Tenerife. V rozhovoru vysvětluje, co to obnáší

Cestování

„V Evropě se neustále hodnotíme, stydíme se, neprojevujeme. Afričani jsou spontánní. Zapne se hudba a všichni, včetně dětí i babiček, začnou okamžitě tancovat. Stačí jediný impulz a už to jede. Tu bezprostřednost bych si chtěl přivést domů,“ má jasno Písařík.

Na celý rozhovor s Igorem Brezovarem a Martinem Písaříkem se podívejte na videu.

První část dokumentárního seriálu Po jedné stopě, který režíruje Jana Škopková a jenž vzniká v koprodukci České televize a lifeREPORT, je k dispozici v iVysílání České televize. Druhá část bude mít premiéru v lednu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám