Hlavní obsah

Američan koupil opuštěný jaderný bunkr a vytvořil z něj netradiční bydlení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bydlení se dá vytvořit z ledasčeho. Zářným příkladem je Dean Anderson, jenž v americkém Paradise Valley ve státě Montana v netradiční bydlení přebudovává síť opuštěných jaderných bunkrů z 80. let minulého století.

Foto: Profimedia.cz

Do Paradise Valley v Montaně se Anderson zamiloval v roce 2018 během rybářského výletu.

Článek

Američan se do Paradise Valley zamiloval v roce 2018 během rybářského výletu a brzy poté se zde začal porozhlížet po pozemcích ke koupi.

Když narazil na inzerát, kde jistý muž prodával za rozumnou cenu opuštěný jaderný bunkr z dob studené války, dlouho neváhal. A nyní místem, které přebudovává v obyvatelný prostor, provedl dokumentaristku Kirsten Dirksen.

„Byl to pro mě v podstatě beton v hodnotě milionu až milionu a půl dolarů (23-34 milionů korun) uvízlý v podzemí. Říkal jsem si, že bych to mohl za rozumný finanční obnos odkoupit a přetvořit v něco úžasného,“ svěřil se Anderson.

Kompletní prohlídka Andersonova projektu

Pozemek se skládá z více než 50 bunkrů, které byly vybudovány v 80. letech minulého století v rámci ochrany proti jadernému výbuchu. Mnoho let však ležely ladem a chátraly, a tak vyžadovaly rozsáhlou rekonstrukci.

Pod zemí našel 20 tun zásob

Anderson začal vyřezáváním dveří a oken do železobetonu a poté připojil vnější konstrukci, která slouží jako vchod. Vchodová okna mají velké rozměry, aby umožnila výhled na zdejší majestátní hory.

Opuštěná letadla na Bali nalézají nová uplatnění

Muži

Není bez zajímavosti, že během procesu přestavby zde našel 20 tun potravinových zásob a zdravotnického materiálu. V uzavřených sudech byla například pšenice, olivový a sezamový olej, mungo fazole či práškové arašídové máslo.

Aktuálně jsou dokončeny dva apartmány, včetně veškerého vybavení, které je nutné k pohodlnému bydlení. Jediná věc, která v obyvatelné části schází, jsou s ohledem na typ prostoru okna. To Američan vyřešil zářivými žárovkami s modrým nádechem. „Chtěl jsem tím přiblížit venkovní prostředí. Je to skoro jako obloha,“ tvrdí.

Fyzická práce jako terapie

S ohledem na to, že podzemní kryt byl v minulosti postaven tak, aby se do něj vešlo až 250 lidí, čeká na rekonstrukci ještě velká část prostoru.

S přebudováváním mu pomáhají místní mladí muži, kteří se vypořádávají s různými typy problémů. Anderson totiž věří, že fyzická práce může sloužit jako terapie. Ostatně sám se díky ní vzdal alkoholu, píše deník The Sun.

Všechny pomocníky, kteří žijí na ulici nebo se vrátili z vězení, Američan zaučuje a následně jim pochopitelně za odvedenou práci platí. „Máme tady asi 40 chlapců. Většina z nich je čistá a zdravá a daří se jim dobře,“ tvrdí Anderson. A dodává: „Celá tahle věc je pekelná jízda.“

Angličan má na zahradě podzemní bunkr, objevil ho při zahradničení

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám