Hlavní obsah

Opuštěná letadla na Bali nalézají nová uplatnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opuštěných letadel, z nichž se staly nechtěné turistické atrakce, bylo na indonéském ostrově Bali hned několik. Jak se ale zdá, postupně nalézají nová uplatnění. U jednoho z nich se například otevřela kavárna a letecký simulátor, další pak bylo přemístěno na vrchol útesu a stala se z něj luxusní vila.

Foto: Martin Vlk, Novinky

Boeing 737 dříve létal pro aerolinku Lion Air, nyní slouží jako restaurace v Keramas.

Článek

Právě druhé zmíněné letadlo bylo na Bali asi tím úplně nejznámějším. Boeing 737, který podle indonéského cestovatelského serveru Kumparan původně létal pro dnes již neexistující indonéskou aerolinku Mandala Airlines (později Tigerair Mandala), se nacházel na střeženém pozemku hned vedle rušné silnice ve vesničce Kutuh v regentství Badung Regency.

Opuštěné letadlo bývalo vyhledávanou atrakcí pro množství turistů.

Foto: Martin Vlk, Novinky

Aktuálně se na pozemku, kde byl boeing původně, nachází jezdecká škola.

Jak se letadlo nízkonákladové letecké společnosti, která svoji činnost ukončila v roce 2014, na místo dostalo, nikdo pořádně netušil. Ovšem právě tajemství, které opuštěný letoun provázelo, bylo patrně jedním z důvodů, proč zvědavé cestovatele tolik přitahovalo.

Z mysteriózního opuštěného letadla se stala turistická atrakce

Koktejl

Luxusní vila s terasou na křídle

Teď už je však dnům, kdy si lidé s chátrajícím boeingem pořizovali selfie fotografie, konec. Předloni jej totiž podle serveru Indonesia Expat odkoupil ruský podnikatel a developer Felix Demin, jenž ho přemístil na vrchol útesu poblíž pláže Nyang Nyang a přebudovává ho tam v luxusní dvoupokojovou vilu.

Foto: Profimedia.cz

Takto vypadalo letadlo při konstrukci na útesu.

Součástí projektu s názvem Private Jet Villa by Hanging Gardens bude například tzv. infinity bazén, bar či terasa na jednom z křídel letadla.

Vila se měla otevřít už letos v březnu, aktuálně je však stále v rukou dělníků, kteří ji pomalu dokončují. Podle jejich slov se oficiálně otevře „již brzy“. Šanci navštívit ji už ovšem měla hrstka influencerů, kteří ji následně na svých profilech na sociálních sítích prostřednictvím fotografií a videí propagovali.

Foto: Martin Vlk, Novinky

Z letadla se stala luxusní vila stojící na vrcholu útesu.

Potenciální zájemci o netradiční ubytování si však budou muset sáhnout hodně hluboko do kapsy, pronájem vily na jednu noc má totiž vyjít na 113 milionů rupií (bezmála 170 tisíc korun).

Mimochodem i původní umístění letadla našlo nové využití, nyní se na pozemku nachází jezdecká škola.

Kavárna s leteckým simulátorem

Jak už bylo zmíněno, nejedná se o jediné chátrající letadlo na ostrově, které našlo v nedávné minulosti nové uplatnění či se alespoň oficiálně otevřelo veřejnosti. Další Boeing 737 se nachází ve městě Kuta v regentství Badung přímo u hlavní silnice.

Foto: Martin Vlk, Novinky

Boeing 737 v Kutě, v jehož blízkosti se nachází kavárna a letecký simulátor.

Foto: Martin Vlk, Novinky

Přístupný je rovněž interiér, který však na rekonstrukci stále čeká.

Aktuálně vedle něj vyrostla kavárna s názvem Koffielots Coffee & Eatery a letecký simulátor, kde je instruktorem sám majitel, který je rovněž profesionálním pilotem. Za 30 tisíc rupií (bezmála 70 korun) lze nahlédnout i do samotného letadla, které je však prozatím v nezměněném, poněkud zašlém stavu.

Restaurace uvnitř letadla

A pokud by vás lákalo dát si kávu či něco k snědku přímo v letadle, můžete tak učinit v podniku s názvem Keramas Aero Park poblíž pláže Keramas v regentství Gianyar na jihovýchodě ostrova.

Foto: Martin Vlk, Novinky

Jak v letadle v Kutě, tak v tom u pláže Keramas lze nahlédnout i do kokpitu.

Foto: Martin Vlk, Novinky

I z vyřazeného letadla lze vytvořit restaurace.

Zdejší Boeing 737, jenž dříve létal pro indonéskou aerolinku Lion Air, byl totiž v roce 2016 přestavěn v restauraci. Přístupný je rovněž kokpit či jedno z křídel, po kterém se návštěvníci mohou opatrně projít.

Na závěr se sluší připomenout, že na ostrově Bali se stále nacházejí i letadla, která leží ladem a postupně chátrají. Zmíněné boeingy jsou ale důkazem, že i z vyřazených dopravních prostředků lze vytvořit zajímavé a funkční projekty.

Dceři na Bali chyběl párek v rohlíku. Češka ho kvůli ní začala na ostrově vyrábět i prodávat

Muži

Reklama

Výběr článků

Načítám