Hlavní obsah

Angličan má na zahradě podzemní bunkr, objevil ho při zahradničení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Will Barnes z anglického města Wisbech objevil u svého domu podzemní bunkr, když pracoval na zahradě. S největší pravděpodobností jde o kryt z období druhé světové války a vedou z něj dveře i pod sousední pozemek.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Will Barnes držel svůj objev víceméně v tajnosti. Na bunkr totiž narazil již před patnácti lety, ale velkou pozornost tato podzemní stavba získala až před pár dny, když snímky a záběry z bunkru na sociálních sítích zveřejnil Willův syn Jack.

Pan Barnes na podzemní kryt přišel při práci na zahradě, když tam s kamarádem něco kopali a narazili na tvrdý beton. „Když jsme uviděli první schod, řekl jsem si: no nazdar. Ale kopali jsme dál a po dalších osmi schodech jsme došli až na dno tohoto protiatomového krytu. Nebo alespoň myslím, že je to protiatomový kryt,“ řekl stanici BBC.

Podzemní místnost je malá, na délku má přibližně 2,4 metru, na šířku 1,8 metru a na výšku také 1,8 metru. Pravděpodobně tedy jde spíš o kryt z druhé světové války, který byl určen pro jednu rodinu, respektive obyvatele jednoho domu. Ale když se Will Barnes s kamarádem před patnácti lety prokopali až dolů, byla místnost plná „starých záchodů a cihel“.

Uvnitř bunkru jsou však ještě dveře, které vedou pod sousední pozemek. „Je to zvláštní představa, že se dvě rodiny sejdou v bunkrech, za zvuku sirén si povídají a čekají, až se to přežene,“ přemýšlí Will Barnes. V současnosti je však tento průchod zastavěný.

Kryt na zahradě Barnesových tak nyní překvapil nejen širší veřejnost, ale také jejich sousedy. Ti totiž ve vedlejším domě bydlí již pět let, ale dosud neměli tušení, že pod jejich pozemek vedou nějaké dveře.

Možná je to také tím, že pan Barnes vchod do bunkru kvůli bezpečnosti dětí a dnes již také vnoučat vždy zakrýval pouze obyčejnými prkny, která zjevně nebudí žádnou pozornost.

Santova kancelář ve Finsku by v případě války sloužila jako kryt

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám