Hlavní obsah

Žurnalismus aneb Kdo chce s vlky býti

Právo, František Cinger

Aleš Petrák, hrdina románu Martina Čápa Zakázané reportáže, se snaží získat místo v redakci ČT díky popularizaci umění neurochirurga dr. Najbrta. Ten zásahy do mozku vrací lidem naději skoro až v podobě biblického: Lazare, probuď se a jdi.

Foto: Archiv nakladatelství

Martin Čáp: Zakázané reportáže

Článek

Koho to ale zajímá? Letí přece „pátrací žurnalistika“ a úkol dramaturga zní najít něco negativního. Dr. Najbrt říká Alešovi, že se novináři honí za vnějšími efekty, ale jemu jde o vrácení prestiže oboru, který patří k nejstarším aktivitám medicíny. Už před dvěma tisíci lety se přece v Peru dělaly trepanace hlavy.

Aleš se nakonec v televizi prosadí. Dokonce je nasazen na údajně rasovou vraždu a díky poctivému žurnalistickému postupu zjistí, že původní verze neodpovídá skutečnosti.

Zkušený novinář a autor se rozhodl vypovědět příběh člověka, který se dotkl mafiánského propletence novinářů, lobbistů, tajných služeb, také manipulací s informacemi i lidmi. Je to smutné čtení, ale podobnost s reáliemi není náhodná. Čtenáře nemůže nenapadnout otázka, zda existuje vůbec kdosi jako čestný, neúplatný hrdina.

Martin Čáp: Zakázané reportáže

XYZ, 344 stran, 299 Kč

Celkové hodnocení: 75 %

Čáp je příznivcem důkladného vyprávění. Působivá je nejen hlavní postava, ale i mozaika lidí z televizního zákulisí, které bývalý dramaturg ČT zřejmě dobře zná. Čtenář mající rád příběhy skoro až dobrodružné si přijde na své.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám