Hlavní obsah

V Paříži jde do dražby obraz Pietra Brueghela. Více než sto let byl zapomenut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Paříži se bude v úterý dražit znovuobjevený obraz slavného vlámského malíře Pietra Brueghela mladšího (1564–1638). Pochází ze 17. století a je považován za vůbec největší dílo, které mistr namaloval. Jmenuje se L'Avocat du village (Vesnický advokát). Očekává se, že nový kupec za něj zaplatí mezi šesti a osmi sty tisíci eur (cca 14,2 až 19 mil. Kč).

Ze zaprášeného obrazu schovaného za dveřmi se vyklubalo Brueghelovo mistrovské díloVideo: Reuters

 
Článek

Dílo měří 112 cm na výšku a 184 cm na šířku. V uměleckém světě se o něm více než sto let nevědělo. Původní vlastník, který chce zůstat v anonymitě, totiž o tom, jakou cennost doma má, nevěděl, stejně jako jeho předci.

V majetku rodiny byl přitom od roku 1900. Dlouho jej ovšem všichni považovali za padělek. Na to, že by mohli mít doma originál, je přivedl až realitní makléř, u něhož si původně objednali odhad ceny svého domu stojícího na severu Francie.

„Visel na za dveřmi v obývacím pokoji,“ uvedl pro agenturu Reuters Malo de Lussac z aukční síně Daguerre Val de Loire. „Je to až neuvěřitelné. V rodině mu sice všichni Brueghel říkali, ale nevěřili, že by to mohl být originál. My obrazu v aukci zpět jeho hodnotu vracíme.“

Pravost skvostu již potvrdily expertízy v Německu.

Desítky kopií

Kunsthistorici odhadují, že dílo Vesnický advokát vzniklo někdy v letech 1615 až 1617. Pieter Brueghel ml. ho výjimečně nevytvořil dle jedné z otcových předloh, Pietra Brueghela st. Místo toho zobrazil scénu, v níž si chudí sedláci sundávají klobouky a klaní se advokátovi, který vybírá jejich peníze, aniž by se na ně podíval. Výjev je považován za otevřenou kritiku tehdejší společnosti.

Oblíbený motiv jinak používal opakovaně, v různých formátech vytvořil desítky velmi podobných obrazů. Do současnosti se jich dochovalo kolem devadesáti, až u poloviny z nich je podle odborníků nejisté, že je skutečně Pieter Brueghel ml., případně jeho dílna vytvořili.

Ozbrojení lupiči ukradli v Nice čtyři vzácné obrazy

Evropa

Ředitel aukční síně Vladimír Lekeš: Kokoschkův obraz má zajímavý příběh

Kultura

Reklama

Související témata:
Pieter Bruegel mladší

Výběr článků

Načítám