Hlavní obsah

Šálek Josefa Chuchmy: Série Boris vs. Anglie. Něco takového u nás nevznikne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během nedávných svátečních a zpomalených dnů jsem se na streamovací platformě Canal+ snažil „nakoukat“ alespoň část z toho, co bych z její nabídky vidět chtěl.

Foto: Sky

Kenneth Branagh v seriálu Boris vs. Anglie

Článek

Jednou položkou, kterou si teď mohu odškrtnout, je šestidílná, celkem čtyři a půl hodiny trvající minisérie Boris vs. Anglie (v originále This England). Vznikla předloni v produkci Sky UK a na britských ostrovech vyvolala debatu, neboť tnula do živého.

Británie mezi lednem a dubnem 2020. Boris Johnson je sotva půl roku premiérem a jeho země začíná být vystavována jako téměř celý svět covidové zkoušce, která záhy přeroste v pandemii. Británie si nestojí dobře, postupně se v rámci Evropy „propracuje“ na první místo v počtu úmrtí pacientů s covidem.

Série ten čas sleduje ve dvou liniích. V jedné jsou hlavními postavami Boris Johnson, jeho těhotná a posléze porodivší partnerka Carrie Symondsová (vzali se roku 2021) a politický stratég a šéf Johsonových poradců Dominic Cummings.

Expremiér Johnson se omluvil pozůstalým za úmrtí v době covidu

Evropa

Druhé linii vévodí kolektivní hrdina. Je jím britská veřejnost, přesněji řečeno covidem nakažení občané a o ně pečující zdravotníci. Tady tvůrci vrší minipříběhy z různých míst Británie.

Série vzbudila diskusi zejména kvůli zpodobnění Johnsona (hraje ho Kenneth Branagh) a jitření ještě otevřených covidových ran, neboť rekonstruuje pozdní lockdownovou reakci vlády, za niž se zaplatilo tisícovkami životů. Hodnocení této fikce vycházející ze skutečnosti a využívající i dokumentární záběry bych však pro tuto chvíli nechal stranou.

Podstatnější otázka stojí takto: Mohla by obdobně sugestivní série vzniknout v Česku a v jejím středu by stáli kupříkladu Andrej Babiš, „covidový“ ministr zdravotnictví Adam Vojtěch či epidemiolog Roman Prymula? Odpověď je nasnadě: Nemohla.

Žádná z tuzemských televizí si na něco takového netroufne. Jsou opatrné a „sousedsky ohleduplné“. Dokola vyzývají: Pojďme si dáchnout u nějaké detektivky, která nechá nejvyšší kruhy na pokoji.

Aktuální politika s reálnými figurami tu není tématem pro široce sdílenou televizní tvorbu. Nějakou bezpečně vzdálenou historickou látku, to prosím, ale tvrdou politiku, která ovlivňuje naše životy? Od toho raději dál…

Co kdyby si na nás politici vyšlápli a ohrozili by nám příjemně placené pozice? Hrané postavy aktivních politiků se tak v Česku vyskytují pouze na jevištích divadel, nadto vesměs komorních, s minimálním dosahem. Tady se vládne docela pohodlně.

Smysl pro tumor aneb Ani zlá zpráva nemusí znamenat konec

Kultura

Reklama

Související témata:
Seriál Boris vs. Anglie

Výběr článků

Načítám