Hlavní obsah

Expremiér Johnson se omluvil pozůstalým za úmrtí v době covidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Boris Johnson, který stál v čele britské vlády v době koronavirové epidemie, připustil, že jeho kabinet udělal „určité chyby“ byť se prý snažil učinit maximum. Předchozí výpovědi Johnsonových kolegů a podřízených ovšem expremiéra staví do nelichotivého světla.

Foto: Uk Covid-19 Inquiry, Reuters

Boris Johnson vysvětluje konání své vlády v době epidemie před komisí.

Článek

Bývalý britský premiér Boris Johnson (v úřadu 2019 až 2022) ve středu před komisí vypověděl, že je mu hluboce líto ztrát na životech v souvislosti s nemocí covid-19. Expremiér svědčil při vyšetřování vládní reakce na koronavirovou pandemii.

„Je mi hluboce líto bolesti, ztráty a utrpení“ obětí a jejich příbuzných, řekl Johnson na začátku slyšení, které má trvat dva dny. Bude během něj mimo jiné vysvětlovat svou počáteční neochotu zavést počátkem roku 2020 celostátní lockdown a další zásadní rozhodnutí své vlády.

Nový typ koronaviru si ve Spojeném království vybral mimořádně vysokou daň, na nemoc covid-19 jím způsobenou tam zemřelo nejméně 230 000 osob. Podle listu The Guardian ovšem Johnson odmítl, že by si jeho země vedla hůře než jiné státy. „Ve srovnání s Evropou jsme na tom nebyli zle,“ řekl expremiér – odborníci ovšem dokazují pravý opak.

Johnson odstoupil z funkce po několika skandálech, mezi něž patřilo i odhalení, že on a jeho zaměstnanci pořádali v letech 2020 a 2021 večírky v premiérově kanceláři na Downing Street. Tím porušili vládní omezení týkající se uzávěry.

Pád z vrcholu až na dno. Britský expremiér Johnson se už do parlamentu ani nepodívá

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám