Hlavní obsah

Tata Bojs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poté, co sláva skupiny Lucie pohasla, nemá kategorie kapela roku jasného favorita. Loni vítězný Kabát se mezi nominovanými neobjevil. Rozhodovat se bude mezi intelektuálními Tata Bojs, balancujícími mezi rockem a středním proudem, králi éteru Chinaski a spontánním a energickým Divokým Billem. Všechny tři kapely již Akademie v minulosti ocenila.

Foto: Leona Bohuslavová

Ensemble Castelkorn v Barokním refektáři u sv.Jiljí

Článek

Tata Bojs patří k nejúspěšnějším tuzemským skupinám posledních let. Prorazit se jim podařilo v roce 2000 s albem Futuretro, která přineslo moderní písničkový rock ozvláštněný elektronikou a nepostrádající typickou hravost. Na ni navázaly Biorytmy. Dojem umocňuje propracovaná vizuální stránka koncertů. Skupina ovšem na scéně působí už od konce osmdesátých let, ještě na základní škole ji založili dva spolužáci baskytarista Mardoša a bubeník Bublina.

Dva hlavní členové Tata Bojs Marek Huňát, zvaný Mardoša,  a  Milan Cais přezdívaný Bublina se znají od školky. Kapelu založili v sedmé třídě. Jejich první koncert se odehrál ve školní tělocvičně. Tehdy byli ovlivněni punkovými Clash. Již v závěru 80. let se však dostali i na klubová pódia, hráli například Na Petynce a v Junior klubu na Chmelnici. Záhy vystupovali před Už jsme doma a Psími vojáky.

Úspěch nejmladší kapely, jejíž domovskou scénou se stala Delta, pokračoval, již v roce 1991 vydali Tata Bojs svou první desku Šagali Šagali, po níž následovala celá řada dalších nepostrádajících typickou poetiku a hravost, nejpatrnější zřejmě na Ladovu albu.

Skupiny, která vydávala u menším firem Indies a Black Point, si koncem 90. let všimla firma Warner Music, kde jim vyšla průlomová deska Futuretro. Přestože se na ní objevily písničky z předchozího alba Nekonečná stanice, bylo odlišné, neboť bylo značně ovlivněno elektronikou -  s produkcí jim pomáhal Jan P. Muchow.  Tehdy také začali spolupracovat se zpěvačkou Klárou Nemravovou. Futuretro s hitem Ramínka jim přineslo nominace na ceny Anděl jako objevu roku.

Kapela, která si získala publikum svou otevřeností na klubových koncertech,  zaujala také výtvarnou podobou svých vystoupení. Byla doprovázena videoprojekcemi a měla vždy velice zajímavou scénickou podobu. Navrhoval ji Bublina, který působí jako výtvarník.

Po remixových Termixes přišly studiové Biorytmy, která přinesly velký hit Tanečnice. Deska byla na cenách Anděl 2002 vyhlášena jako rockové album roku. Druhého Anděla Tata Bojs získali za videoklip k písni Attention aux hommes.

Zatím poslední deskou je Nanoalbum, které je celé  pojato jako zhudebnělé vyprávění o zamilované dvojici, řešící technologické nástrahy moderního věku.

Diskografie

Šagali Šagáli (1991)

1995 Ladovo album (1995)

Jaro - Divnosti (1996)

Ukončete nás  (1997)

Nekonečná stanice (1998)

Futuretro (2000)

Termixes (2001)

Biorytmy (2002)

Attention (2002)

Šagalí léta 89-97 (výběr, 2003)

Nanoalabum (2004)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám