Hlavní obsah

Spisovatel Doyle neměl svého Sherlocka rád

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle zjištění britské historičky Lucy Worsleyové neměl skotský spisovatel Arthur Conan Doyle rád svého literárního hrdinu Sherlocka Holmese. V prosinci tak potvrdila to, o čem se psalo již v minulosti.

Foto: Profimedia.cz

Sir Arthur Conan Doyle měl vyšší ambice.

Článek

V pořadu BBC uvedla, že byť příběhy o fiktivním vyšetřovateli přinesly Doyleovi slávu, nepřijímal to s nadšením. Detektiva vinil z toho, že mu odepřel být uznáván jako vynikající autor historické fikce. Zastínil totiž veškerá jeho další literární díla.

Najít pro jeho příběhy vydavatele přitom pro Doylea nebylo jednoduché. Nabídku na vydání prvního románu Studie v šarlatové mu v roce 1886 dalo až nakladatelství Ward Lock & Co., čtvrté, které oslovil. Jeho majitelé zrovna hledali pro knižní trh „levnou fikci“ a Holmes se jim k tomu dokonale hodil.

Detektiv se objevil v šedesáti původních příbězích, čtyřech románech a šestapadesáti povídkách. „Největším Doyleovým tajemstvím bylo, že Holmese nenáviděl. Obviňoval ho, že mu zabránil dosáhnout svého skutečného literárního snu být uznávaný jako autor historických knih, románů a povídek,“ uvedla Worsleyová.

V roce 1893, kdy už Doylemu detektiv vydělal dostatek peněz, rozhodl se ukončit jeho život pádem do vodopádů ve Švýcarsku.

O deset let později mu ale jeden americký vydavatel za Holmesovo oživení nabídl sumu, která by dnes dosahovala výše 1,6 milionu dolarů. Odmítl by ji málokdo, a tak se slavný detektiv vrátil.

„Doyle by jistě nenáviděl i to, že dnes, devadesát tři let po jeho smrti, jeho historické romány leží nepřečtené, zatímco jeho levný, ale milovaný detektiv žije dál,“ dodala Worsleyová.

Sir Arthur Conan Doyle byl roku 1902 pasován na rytíře. Zemřel ve věku 71 let v červenci roku 1930.

RECENZE: Karlínský Holmes a Doyle jako Jekyll a Hyde

Kultura

V Británii vyšla první novela Arthura C. Doylea

Kultura

Reklama

Související témata:
Arthur Conan Doyle

Výběr článků

Načítám